Skip to main content

Impak


Dalam Sarapan Minda lewat Sinar FM pagi ini, pakar motivasi ini bercakap tentang sesuatu yang nampak kecil namun berimpak besar. Kata Dr Fadzilah Kamsah,kita buat perkara yang kecil sahaja namun kesannya mungkin dirasakan oleh ramai orang. Sambil berjalan-jalan dan terpandang sampah apalah salahnya kita kutip dan masukkannya dalam tong sampah.Lagi pun menjaga kebersihan itu satu daripada cabang iman. Rasanya tidak perlulah kita mengharap sepenuhnya kepada tukang sapu untuk melakukannya. Suatu perlakuan yang nampak kecil tetapi tidak ramai yang sedia membuatnya. Yang banyak orang buat ialah membuang sampah sesuka hati kendatipun tong sampah sudah tersedia di depan mata. Lebih memilukan bila kita sebagai ibu bapa adakalanya tidak mempamerkan contoh perlakuan yang baik pada anak-anak. Kalaulah kita mengutip sampah di depan mereka pastinya perlakuan baik ini akan menjadi ikutan mereka. Jika tong sampah tiada kelihatan, tidaklah salah kalau sampah itu dimasukkan sahaja dalam kocek seluar kita, seperti yang dilakukan oleh orang Jepun.

Sayangnya negara kita yang memiliki pelbagai kemudahan kelas pertama namun dihuni sebilangannya oleh mereka yang mempunyai minda kelas ketiga atau kelas keempat, kata Dr Fazillah.

Yang kecil itu besar!

Pena Tumpul - Tengok sehelai daun kering bertaburan di laman rumah pun sudah tidak selesa!

Comments

Anonymous said…
This comment has been removed by a blog administrator.

Popular posts from this blog

Mirip

Biasa sangat kita dengar orang kata kalau anak perempuan mirip rupa ayah, sejuk. Apa yang sejuk itulah yang sampai kini saya kurang pasti jawapannya. Barangkali rumahtangga yang sejuk. Rumahtangga ayah dan ibu akan sentiasa aman bahagia tanpa sengketa mungkin. Dan, kalau anak lelaki mirip wajah ibunya, dikatakan juga rumahtangga yang dibina akan turut sejuk. Sebaliknya kalau anak perempuan mewarisi wajah ibu dan anak lelaki mirip paras bapanya berkemungkinan rumah tangga akan panas. Akan selalu berlaku sengketa. Sejauh mana benarkah kenyataan yang tiada data-data empirikal ini? Cakap-cakap kosong ini cuma disebarkan dari mulut orang-orang tua dahulu dan ia terus tersebar dari satu generasi ke satu generasi dan tidak sangat perlu untuk dipercayai pun. Saya melihat kesejahteraan sesebuah bahtera rumah tangga banyak bergantung kepada bagaimana ia dikemudi oleh nakhodanya berpandukan kompas iman dan diterima dengan senang hati oleh ahli-ahli bahteranya. Itu sahaja. Yang lain-lain itu kala…

Seluar

Seorang Ustaz berkongsi ilmu yang tidak pernah saya tahu sebelum ini. Pada mulanya agak sukar
untuk menerima kebenarannya. Macam tidak nampak logiknya. Pun begitu, mengambil kira kapasitinya sebagai seorang Usataz yang berkredibel, saya memilih untuk mempercayainya malah berhasrat untuk meninggalkan yang tidak sepatutnya dibuat.

Saya percaya selama ini ramai antara kita yang sudah sangat biasa memakai seluar sambil berdiri. Tidak wajar dilakukan sebenarnya. Kata Ustaz, kita sepatutnya pakai seluar sambil duduk. Macam ganjil bunyinya. Namun, amalan memakai seluar sambil berdiri ini adalah salah satu faktor yang menyumbang kepada kemiskinan dalam hidup seseorang.

Selain itu, kata Uztaz ada beberapa lagi amalan yang sudah biasa kita lakukan tanpa kita ketahui dan sedari juga penyebab mengapa rezeki kita tidak murah. Antaranya ialah makan dalam keadaan berjunub, pakai serban ketika duduk, dan menjahit pakaian pada badan.

Ada lagi kata Ustaz. Kita jangan cepat meninggalkan tempat sembahya…

Klang

Saya selalu percaya pengajaran dan pembelajaran tidak hanya terhad dalam lingkungan bilik kuliah semata-mata. Sesekali para pelajar perlu diberi ruang dan peluang untuk mengembangkan sayapnya dan meluaskan pandangannya. Sekaligus menterjemahkan apa yang diperoleh dalam kelas dalam bentuk amalan dan tindakan di lapangan.

Saya berkesempatan turun padang bersama lebih 100 orang pelajar menawarkan khidmat tenaga secara sukarela di Majlis Perbandaran Klang (MPK). Aktiviti yang dilakukan memang menyeronokkan. Kami sama-sama menanam bunga di Pengkalan Batu selain daripada mengecat gerai-gerai yang disewakan oleh MPK.

Saya lihat ada juga yang kekok memegang cangkul. Malah tidak tahu buat batas juga. Ini tidaklah menghairankan sangat kerana remaja kini bukan macam zaman remaja kita. Mereka mungkin tidak pernah ada peluang untuk "menanam" di laman rumah. Barangkali tiada laman atau semuanya dilakukan oleh tukang kebun. Mereka tidak boleh disalahkan kerana mereka lahir ketika aktiviti …