Sunday, January 03, 2010

Kilat

Sebahagian bandar Segamat hampir tenggelam petang ini. Dentuman petir dan kilat sabung menyabung mencurahkkan hujan yang bukan sedikit. Saya dan isteri terperangkap di tengah-tengah kesesakan orang ramai yang memburu tempat perlindungan. Beberapa orang pelajar UiTM yang keluar membeli belah setelah bercuti panjang di kampung juga kelihatan resah menunggu bas.

Adakah tragedi bah besar yang membadai Segamat 2006 dulu berulang lagi? Segalanya mungkin andai faktor penyumbang kepada petaka itu tidak diberikan perhatian. Sistem perparitan yang tidak sempurna dilihat katalis kepada fenomena banjir kilat. Inilah yang berlaku petang ini. Tidak susah untuk mencari puncanya. Parit yang cetek gagal menampung limpahan air lalu mencetuskan banjir kilat.

Banjir kilat petang ini adalah satu amaran awal betapa kita boleh dibalun musibah seandainya kita memperlekehkan tuntutan alam maya. Jangan sampai kita korbankan hutan hijau untuk membangunkan hutan batu yang bakal mengundang padah!

Pena Tumpul - Teringat banjir besar 1971

No comments:

Tabir

A dakalanya kita merasakan apa yang kita buat seolah-olah tidak dihargai oleh orang lain. Kerja yang kita lakukan tidak dipandang orang ap...