Skip to main content

Kesihatan

Kesihatan adalah sebuah gudang harta paling besar. Ia jauh lebih mahal berbanding wang ringgit. Jauh lebih berharga daripada segala kemewahan yang kita miliki. Jika sakit harta yang melimpah tidak akan bermanafaat pun. Dalam keadaan yang lebih ekstrim, wang bertimbun tidak selalunya dapat memberi kita nikmat sihat semula. Seperti kisah seorang tycoon yang cuma bergantung kepada roti untuk kekal hidup. Sepatutnya dalam limpahan wang ringgit dia boleh sahaja menjadi sihat semula. Namun ia tidak semudah seperti yang disangka. Ia perlu berpuas hati bahawa sakitnya cuma mengizinkannya untuk roti itu sahaja.

Pernah ditanyakan kepada Bisyr al-Hafi seorang imam, ahli hadis yang wara', zuhud dan ahli ibadah tentang lauk yang dia makan. Beliau orang fakir. Katanya "Laukku adalah kesihatan tubuh." Jawapan yang cukup menarik. Ketika kita sehat apa pun dirasa sedap dan enak. Namun ketika sakit, selazat mana pun makanan di depan mata tidak terbuka selera kita untuk menjamahnya apatah lagi melantak semahunya. Sekeping roti tawar yang dimakan dengan sekadar segelas air kosong ketika sihat cukup nikmat dan lazat berbanding sepinggan nasi beriani gam dan segelas kopi panas yang tidak mampu untuk dijamah pun ketika sakit.

Ironinya, ketika sedang sakit itulah orang sakit akan ditawarkan makanan yang sedap-sedap. Ketika melawat yang sakit di hospital misalnya, buah-buahan sentiasa jadi buah tangan. Di saat sakit begitu, ketika tekak payau dan pahit tidak ada apa yang larat untuk di telan pun! Justeru itu, kata orang ketika tengah sihat makanlah apa sahaja yang menyelera.

Tok Atan di ajak makan semalam namun pantas menolak. Emak menyediakan lauk yang cukup istemewa. Tok Atan yang sudah lewat 80 tahun tidak terpanggil pun. Tok Atan sudah dua hari demam rupanya. Tekak pahit katanya. Tidak berselera walau untuk sesuap nasi pun.

Pena Tumpul - Emak masak sambal petai dan saya makan penuh selera, syukur dengan nikmatNya

Comments

Popular posts from this blog

Mirip

Biasa sangat kita dengar orang kata kalau anak perempuan mirip rupa ayah, sejuk. Apa yang sejuk itulah yang sampai kini saya kurang pasti jawapannya. Barangkali rumahtangga yang sejuk. Rumahtangga ayah dan ibu akan sentiasa aman bahagia tanpa sengketa mungkin. Dan, kalau anak lelaki mirip wajah ibunya, dikatakan juga rumahtangga yang dibina akan turut sejuk. Sebaliknya kalau anak perempuan mewarisi wajah ibu dan anak lelaki mirip paras bapanya berkemungkinan rumah tangga akan panas. Akan selalu berlaku sengketa. Sejauh mana benarkah kenyataan yang tiada data-data empirikal ini? Cakap-cakap kosong ini cuma disebarkan dari mulut orang-orang tua dahulu dan ia terus tersebar dari satu generasi ke satu generasi dan tidak sangat perlu untuk dipercayai pun. Saya melihat kesejahteraan sesebuah bahtera rumah tangga banyak bergantung kepada bagaimana ia dikemudi oleh nakhodanya berpandukan kompas iman dan diterima dengan senang hati oleh ahli-ahli bahteranya. Itu sahaja. Yang lain-lain itu kala…

Seluar

Seorang Ustaz berkongsi ilmu yang tidak pernah saya tahu sebelum ini. Pada mulanya agak sukar
untuk menerima kebenarannya. Macam tidak nampak logiknya. Pun begitu, mengambil kira kapasitinya sebagai seorang Usataz yang berkredibel, saya memilih untuk mempercayainya malah berhasrat untuk meninggalkan yang tidak sepatutnya dibuat.

Saya percaya selama ini ramai antara kita yang sudah sangat biasa memakai seluar sambil berdiri. Tidak wajar dilakukan sebenarnya. Kata Ustaz, kita sepatutnya pakai seluar sambil duduk. Macam ganjil bunyinya. Namun, amalan memakai seluar sambil berdiri ini adalah salah satu faktor yang menyumbang kepada kemiskinan dalam hidup seseorang.

Selain itu, kata Uztaz ada beberapa lagi amalan yang sudah biasa kita lakukan tanpa kita ketahui dan sedari juga penyebab mengapa rezeki kita tidak murah. Antaranya ialah makan dalam keadaan berjunub, pakai serban ketika duduk, dan menjahit pakaian pada badan.

Ada lagi kata Ustaz. Kita jangan cepat meninggalkan tempat sembahya…

Klang

Saya selalu percaya pengajaran dan pembelajaran tidak hanya terhad dalam lingkungan bilik kuliah semata-mata. Sesekali para pelajar perlu diberi ruang dan peluang untuk mengembangkan sayapnya dan meluaskan pandangannya. Sekaligus menterjemahkan apa yang diperoleh dalam kelas dalam bentuk amalan dan tindakan di lapangan.

Saya berkesempatan turun padang bersama lebih 100 orang pelajar menawarkan khidmat tenaga secara sukarela di Majlis Perbandaran Klang (MPK). Aktiviti yang dilakukan memang menyeronokkan. Kami sama-sama menanam bunga di Pengkalan Batu selain daripada mengecat gerai-gerai yang disewakan oleh MPK.

Saya lihat ada juga yang kekok memegang cangkul. Malah tidak tahu buat batas juga. Ini tidaklah menghairankan sangat kerana remaja kini bukan macam zaman remaja kita. Mereka mungkin tidak pernah ada peluang untuk "menanam" di laman rumah. Barangkali tiada laman atau semuanya dilakukan oleh tukang kebun. Mereka tidak boleh disalahkan kerana mereka lahir ketika aktiviti …