Skip to main content

Impak2

Pagi ini Dr Fadzilah didengar lagi berbicara tentang yang kecil namun besar impaknya. Dia menyarankan apa salahnya sesekali melepasi tol membuat sesuatu yang kecil. Memang kecil dan tidak pernah terlintas pun untuk melakukannya pun. Saya sendiri tidak tahu sama ada saya boleh melakukannya walaupun ia kecil dan tidaklah susah sangat pun.

"Apa salahnya kalau sesekali kita beli chewing gum atau cookies (biskut) yang tidak sampai pun sepuluh ringgit harganya dan kita berikan pada pengutip tol" kata Dr Fadzillah. Bunyinya macam pelik. Namun pemberian yang kecil itu mungkin besar maknanya kepada mereka. Sekurang-kurangnya mereka rasa dihargai dan paling tidak pun dapat juga mengonyel dalam kepenatan memungut tol dari kereta yang silih berganti. Pastinya ada yang mencemuh idea ini begini, "Dahlah duit kita dia ambil, nak bagi sesuatu pulak". Kalau kita selalu fikirkan begitu lebih baiklah tidak payah buat langsung.

Yang kecil itu besar. Ibarat seekor semut yang kecil tetapi impaknya sampai boleh mengejutkan seorang yang sedang lena tidur dek ketipan bisanya itu.

Pena Tumpul - Paling tidak senang dengan mereka yang lempar batu sembunyi tangan

Comments

Anonymous said…
macamana kita nak beri hadiah pada pengutip tol sedangkan untuk membelikan anak sekotak air pun kita rasa 'kedekut'....
Anonymous said…
Setiap pemberian tidak perlu dihebohkan.Lakukan secara diam.Berapalah nilai sekotak air yang dirasakan'kedekut'.Anak-anak dah puas minum air kotak.Mereka tidak merengek-rengek hanya untuk air kotak sebaliknya akan merengek jika hendak duit.

Popular posts from this blog

Mirip

Biasa sangat kita dengar orang kata kalau anak perempuan mirip rupa ayah, sejuk. Apa yang sejuk itulah yang sampai kini saya kurang pasti jawapannya. Barangkali rumahtangga yang sejuk. Rumahtangga ayah dan ibu akan sentiasa aman bahagia tanpa sengketa mungkin. Dan, kalau anak lelaki mirip wajah ibunya, dikatakan juga rumahtangga yang dibina akan turut sejuk. Sebaliknya kalau anak perempuan mewarisi wajah ibu dan anak lelaki mirip paras bapanya berkemungkinan rumah tangga akan panas. Akan selalu berlaku sengketa. Sejauh mana benarkah kenyataan yang tiada data-data empirikal ini? Cakap-cakap kosong ini cuma disebarkan dari mulut orang-orang tua dahulu dan ia terus tersebar dari satu generasi ke satu generasi dan tidak sangat perlu untuk dipercayai pun. Saya melihat kesejahteraan sesebuah bahtera rumah tangga banyak bergantung kepada bagaimana ia dikemudi oleh nakhodanya berpandukan kompas iman dan diterima dengan senang hati oleh ahli-ahli bahteranya. Itu sahaja. Yang lain-lain itu kala…

Seluar

Seorang Ustaz berkongsi ilmu yang tidak pernah saya tahu sebelum ini. Pada mulanya agak sukar
untuk menerima kebenarannya. Macam tidak nampak logiknya. Pun begitu, mengambil kira kapasitinya sebagai seorang Usataz yang berkredibel, saya memilih untuk mempercayainya malah berhasrat untuk meninggalkan yang tidak sepatutnya dibuat.

Saya percaya selama ini ramai antara kita yang sudah sangat biasa memakai seluar sambil berdiri. Tidak wajar dilakukan sebenarnya. Kata Ustaz, kita sepatutnya pakai seluar sambil duduk. Macam ganjil bunyinya. Namun, amalan memakai seluar sambil berdiri ini adalah salah satu faktor yang menyumbang kepada kemiskinan dalam hidup seseorang.

Selain itu, kata Uztaz ada beberapa lagi amalan yang sudah biasa kita lakukan tanpa kita ketahui dan sedari juga penyebab mengapa rezeki kita tidak murah. Antaranya ialah makan dalam keadaan berjunub, pakai serban ketika duduk, dan menjahit pakaian pada badan.

Ada lagi kata Ustaz. Kita jangan cepat meninggalkan tempat sembahya…

Klang

Saya selalu percaya pengajaran dan pembelajaran tidak hanya terhad dalam lingkungan bilik kuliah semata-mata. Sesekali para pelajar perlu diberi ruang dan peluang untuk mengembangkan sayapnya dan meluaskan pandangannya. Sekaligus menterjemahkan apa yang diperoleh dalam kelas dalam bentuk amalan dan tindakan di lapangan.

Saya berkesempatan turun padang bersama lebih 100 orang pelajar menawarkan khidmat tenaga secara sukarela di Majlis Perbandaran Klang (MPK). Aktiviti yang dilakukan memang menyeronokkan. Kami sama-sama menanam bunga di Pengkalan Batu selain daripada mengecat gerai-gerai yang disewakan oleh MPK.

Saya lihat ada juga yang kekok memegang cangkul. Malah tidak tahu buat batas juga. Ini tidaklah menghairankan sangat kerana remaja kini bukan macam zaman remaja kita. Mereka mungkin tidak pernah ada peluang untuk "menanam" di laman rumah. Barangkali tiada laman atau semuanya dilakukan oleh tukang kebun. Mereka tidak boleh disalahkan kerana mereka lahir ketika aktiviti …