Skip to main content

Parkir

Parkir adalah keadaan tidak bergerak suatu kenderaan yang bersifat sementara karena ditinggalkan oleh pengemudinya. Itu definisi yang saya cedok bulat-bulat di sini. Perkataan ini adalah pinjaman dari bahasa Belanda, iaitu parkeren. Parkir dilihat sesekali digunakan dan tidak meluas berbanding perkataan parking itu sendiri. Kekeliruan terjawab bila saya merujuknya di laman sesawang pagi ini.

Pun begitu bukan konotasi parkir itu yang jadi isunya. Biarkannya kepada pakar bahasa. Soal parking bertelur dan membiakkan masalah berpanjangan yang tidak pernah selesai. Bilangan kenderaan yang pesat bertambah hampir setiap hari menjadikan masalah parking semakin gawat. Adakalanya ruang parkir tidak sepenuhnya berupaya menampung keperluan untuk parkir yang mendesak. Ruang parkir sentiasa sahaja terisi tidak kira berapa pun kadar caj yang dikenakan.

Saya melihat isu parkir ini dari sudut yang berbeza. Parkir menjadi masalah apabila manusia yang mengemudi kenderaan itu sendiri yang sebenarnya bermasalah. Antara yang paling ketara ialah bila kita tidak mahu berenyah. Kalau boleh kereta ingin diparkir betul-betul depan kedai, supermarket, pejabat dan sebagainya lalu tidak perlu untuk membetis jauh-jauh. Keluar sahaja dari kereta dan setapak dua sudah berada di tempat yang dituju! Malasnya saya dan mereka juga.

Begitu juga, parkir bukan juga masalah besar yang menghambat kotaraya seperti KL dan JB sekiranya idea "car pool" diterima baik dulu. Malangnya ramai kalangan kita yang lebih memikirkan tentang keselesaan mengemudi kereta sendirian daripada berkongsi dan membonceng kereta orang lain! Saya pernah diberitahu di Singapura, ada cara cukup berkesan untuk mengawal ledakan kereta di jalanraya dan sekaligus berjaya menyelesaikan masalah parkir. Di hari-hari tertentu sudah dikuatkuasakan hanya kereta yang berakhir nombor pendaftaran yang ganjil dan genap sahaja silih berganti dibenarkan keluar di jalanraya. Betulkah begitu? Mudahkah perlaksanaannya?

Yang pasti, bilangan kereta terus membiak bersama pengemudinya yang tidak habis-habis memburu keselesaan!

Pena Tumpul - Sesekali naik motor dan tidak perlu susah-susah nak fikir fasal parkir

Comments

Popular posts from this blog

Mirip

Biasa sangat kita dengar orang kata kalau anak perempuan mirip rupa ayah, sejuk. Apa yang sejuk itulah yang sampai kini saya kurang pasti jawapannya. Barangkali rumahtangga yang sejuk. Rumahtangga ayah dan ibu akan sentiasa aman bahagia tanpa sengketa mungkin. Dan, kalau anak lelaki mirip wajah ibunya, dikatakan juga rumahtangga yang dibina akan turut sejuk. Sebaliknya kalau anak perempuan mewarisi wajah ibu dan anak lelaki mirip paras bapanya berkemungkinan rumah tangga akan panas. Akan selalu berlaku sengketa. Sejauh mana benarkah kenyataan yang tiada data-data empirikal ini? Cakap-cakap kosong ini cuma disebarkan dari mulut orang-orang tua dahulu dan ia terus tersebar dari satu generasi ke satu generasi dan tidak sangat perlu untuk dipercayai pun. Saya melihat kesejahteraan sesebuah bahtera rumah tangga banyak bergantung kepada bagaimana ia dikemudi oleh nakhodanya berpandukan kompas iman dan diterima dengan senang hati oleh ahli-ahli bahteranya. Itu sahaja. Yang lain-lain itu kala…

Seluar

Seorang Ustaz berkongsi ilmu yang tidak pernah saya tahu sebelum ini. Pada mulanya agak sukar
untuk menerima kebenarannya. Macam tidak nampak logiknya. Pun begitu, mengambil kira kapasitinya sebagai seorang Usataz yang berkredibel, saya memilih untuk mempercayainya malah berhasrat untuk meninggalkan yang tidak sepatutnya dibuat.

Saya percaya selama ini ramai antara kita yang sudah sangat biasa memakai seluar sambil berdiri. Tidak wajar dilakukan sebenarnya. Kata Ustaz, kita sepatutnya pakai seluar sambil duduk. Macam ganjil bunyinya. Namun, amalan memakai seluar sambil berdiri ini adalah salah satu faktor yang menyumbang kepada kemiskinan dalam hidup seseorang.

Selain itu, kata Uztaz ada beberapa lagi amalan yang sudah biasa kita lakukan tanpa kita ketahui dan sedari juga penyebab mengapa rezeki kita tidak murah. Antaranya ialah makan dalam keadaan berjunub, pakai serban ketika duduk, dan menjahit pakaian pada badan.

Ada lagi kata Ustaz. Kita jangan cepat meninggalkan tempat sembahya…

Klang

Saya selalu percaya pengajaran dan pembelajaran tidak hanya terhad dalam lingkungan bilik kuliah semata-mata. Sesekali para pelajar perlu diberi ruang dan peluang untuk mengembangkan sayapnya dan meluaskan pandangannya. Sekaligus menterjemahkan apa yang diperoleh dalam kelas dalam bentuk amalan dan tindakan di lapangan.

Saya berkesempatan turun padang bersama lebih 100 orang pelajar menawarkan khidmat tenaga secara sukarela di Majlis Perbandaran Klang (MPK). Aktiviti yang dilakukan memang menyeronokkan. Kami sama-sama menanam bunga di Pengkalan Batu selain daripada mengecat gerai-gerai yang disewakan oleh MPK.

Saya lihat ada juga yang kekok memegang cangkul. Malah tidak tahu buat batas juga. Ini tidaklah menghairankan sangat kerana remaja kini bukan macam zaman remaja kita. Mereka mungkin tidak pernah ada peluang untuk "menanam" di laman rumah. Barangkali tiada laman atau semuanya dilakukan oleh tukang kebun. Mereka tidak boleh disalahkan kerana mereka lahir ketika aktiviti …