Tuesday, January 05, 2010

Gula

Haziq meminta supaya belanja hariannya di tambah. Alasannya harga makanan dan juga minuman yang di jual di kantin naik. Wang poket yang diberi seperti selalu sudah menurunkan kuasa belinya. Saya pernah cadangkan kepada isteri supaya sediakan makanan seadanya dan Haziq boleh bawa "bekal" sahaja. Ia bukan sahaja menjimatkan tetapi terjamin kebersihannya. Namun saya perlu memahami mamanya tidak punya cukup waktu untuk itu. Lalu cadangan itu tidak pernah dibangkitkan lagi. Haziq pun tidak cukup bersedia untuk itu. "Malulah....lecehlah." antara alasannya. Berbanding dulu, tidak ramai budak sekolah yang gemar bawa bekal ke sekolah.

Kenaikan harga barangan selalunya diikuti dengan harga barang lain yang turut sama naik. Bila harga gula naik beberapa hari lalu,minuman dan makanan yang berasaskan gula juga naik. Rayuan kerajaan agar tidak berlaku sebarang kenaikan harga barangan lain tidak didengar oleh peniaga yang sentiasa mahu untung lebih. Saya makan di kedai yang biasa saya pergi malam tadi dan menyaksikan harga minuman dinaikkan. Mudahnya memindahkan beban kenaikan kepada pengguna setiap kali berlaku kenaikan harga.

Saya bersyukur kerana kenaikan harga gula tidak menjejaskan perbelanjaan. Gula tidak pernah penting dalam menu sajian kami. Kami memang kurang menggunakan gula sehingga untuk menghabiskan satu kilo gula dalam sebulan pun bukan mudah.

Pena Tumpul - Suka yang pedas

No comments:

Tabir

A dakalanya kita merasakan apa yang kita buat seolah-olah tidak dihargai oleh orang lain. Kerja yang kita lakukan tidak dipandang orang ap...