Tuesday, December 01, 2009

Baling


Petang ini saya menziarahi Mak Ngah di Kampung Kuala Paya dan tertarik kepada papantanda " 40km/jam, laju!!, baling batu" yang terpacak di bahu jalan. Mesejnya cukup jelas. Orang kampung ini memberi amaran kepada pemandu kenderaan yang melalui jalan kampung ini supaya tidak memandu melebihi had yang ditetapkan iaitu 40km sejam atau bakal menerima padah kenderaan mereka dibaling dengan batu!

Ia mungkin sekadar amaran tanpa tindakan. Saya tidak fikir orang kampung ini cukup berani untuk membaling batu ke arah kenderaan yang dipandu laju itu. Mereka bakal berdepan dengan pelbagai kemungkinan yang akan menyusahkan mereka juga. Adakah mereka akan bertanggungjawab sekiranya ada yang tercedera dibaling batu nanti. Saya tidak dapat mengagak bilangan kereta yang menjadi mangsa balingan batu setakat ini atau mungkin tiada langsung.

Kendatipun begitu, saya melihat mesej beramaran ini berjaya mencapai maksudnya. Ia menggentarkan saya sekonyong-konyong terpandang kepadanya. Kenderaan yang pada mulanya saya pandu agak laju tiba-tiba menyusut kederasannya. Saya tidak pasti adakah pemandu lain juga mengelegas bila terpandang mesej ini.

Saya bukan takut dibaling batu tetapi menghormati permintaan orang kampung Kuala Paya ini.

Pena Tumpul - Tidak senang dengan mereka yang baling batu sembunyi tangan

No comments:

Tabir

A dakalanya kita merasakan apa yang kita buat seolah-olah tidak dihargai oleh orang lain. Kerja yang kita lakukan tidak dipandang orang ap...