Skip to main content

PuntungPerjalanan ke JB semalam meninggalkan kesan yang tidak menyenangkan hati seorang saya apabila saya membontoti sebuah kereta mewah untuk dipilih bagi menyaksikan satu perlakuan yang agak tidak bermoral. Saya selalu percaya sebuah kereta mewah lebih-lebih lagi yang punya nombor kecil-kecil begini dipunyai oleh seorang yang hebat lakunya sehebat kereta itu sendiri. Lagipun saya tidak nampak mengapa orang dalam kereta yang saya ekori cuma buat seketika ini perlu memilih cara begitu untuk melakukannya. Saya rasa kereta itu cukup mewah kelengkapan di dalamnya untuk melampiaskan perbuatannya yang saya anggap sumbang itu. Atau pun setidak-tidaknya tunggulah sehingga ke mana-mana hentian rehat terdekat untuk melakukannya. Pastinya lebih wajar dan tidak menyakitkan hati mereka yang mudah tersinggung seperti saya.

Perlakuan itu mungkin nampak kecil tetapi cukup untuk menghimpun masalah setinggi gunung andainya dibiarkan berlaku tanpa kesedaran. Lebuhraya yang bersih pastinya akan bertukar menjadi lautan kekotoran sekiranya perlakuan tidak bertamadun ini dipandang enteng dan mereka yang dipertanggungjawabkan untuk membersihkan segala kotoran yang terpalit ini tiba-tiba menjadi malas dan terhakis minatnya untuk melangsai tugasnya selama ini.

Mencampak puntung rokok dari dalam kereta ibarat menghumban sama nilai murni yang dikendong oleh mereka yang kononnya hebat, berprestij dan bergaya tetapi tidaklah lebih baik daripada seorang pengutip sampah di lebuh raya itu sendiri.

Kalau kita pandai merokok seharusnyalah juga kita perlu lebih pandai lagi untuk meletakkan puntung rokok di tempatnya.

Pena Tumpul - Najis hanya kelihatan kotor sekiranya tidak diletakkan di tempatnya

Comments

Popular posts from this blog

Mirip

Biasa sangat kita dengar orang kata kalau anak perempuan mirip rupa ayah, sejuk. Apa yang sejuk itulah yang sampai kini saya kurang pasti jawapannya. Barangkali rumahtangga yang sejuk. Rumahtangga ayah dan ibu akan sentiasa aman bahagia tanpa sengketa mungkin. Dan, kalau anak lelaki mirip wajah ibunya, dikatakan juga rumahtangga yang dibina akan turut sejuk. Sebaliknya kalau anak perempuan mewarisi wajah ibu dan anak lelaki mirip paras bapanya berkemungkinan rumah tangga akan panas. Akan selalu berlaku sengketa. Sejauh mana benarkah kenyataan yang tiada data-data empirikal ini? Cakap-cakap kosong ini cuma disebarkan dari mulut orang-orang tua dahulu dan ia terus tersebar dari satu generasi ke satu generasi dan tidak sangat perlu untuk dipercayai pun. Saya melihat kesejahteraan sesebuah bahtera rumah tangga banyak bergantung kepada bagaimana ia dikemudi oleh nakhodanya berpandukan kompas iman dan diterima dengan senang hati oleh ahli-ahli bahteranya. Itu sahaja. Yang lain-lain itu kala…

Seluar

Seorang Ustaz berkongsi ilmu yang tidak pernah saya tahu sebelum ini. Pada mulanya agak sukar
untuk menerima kebenarannya. Macam tidak nampak logiknya. Pun begitu, mengambil kira kapasitinya sebagai seorang Usataz yang berkredibel, saya memilih untuk mempercayainya malah berhasrat untuk meninggalkan yang tidak sepatutnya dibuat.

Saya percaya selama ini ramai antara kita yang sudah sangat biasa memakai seluar sambil berdiri. Tidak wajar dilakukan sebenarnya. Kata Ustaz, kita sepatutnya pakai seluar sambil duduk. Macam ganjil bunyinya. Namun, amalan memakai seluar sambil berdiri ini adalah salah satu faktor yang menyumbang kepada kemiskinan dalam hidup seseorang.

Selain itu, kata Uztaz ada beberapa lagi amalan yang sudah biasa kita lakukan tanpa kita ketahui dan sedari juga penyebab mengapa rezeki kita tidak murah. Antaranya ialah makan dalam keadaan berjunub, pakai serban ketika duduk, dan menjahit pakaian pada badan.

Ada lagi kata Ustaz. Kita jangan cepat meninggalkan tempat sembahya…

Klang

Saya selalu percaya pengajaran dan pembelajaran tidak hanya terhad dalam lingkungan bilik kuliah semata-mata. Sesekali para pelajar perlu diberi ruang dan peluang untuk mengembangkan sayapnya dan meluaskan pandangannya. Sekaligus menterjemahkan apa yang diperoleh dalam kelas dalam bentuk amalan dan tindakan di lapangan.

Saya berkesempatan turun padang bersama lebih 100 orang pelajar menawarkan khidmat tenaga secara sukarela di Majlis Perbandaran Klang (MPK). Aktiviti yang dilakukan memang menyeronokkan. Kami sama-sama menanam bunga di Pengkalan Batu selain daripada mengecat gerai-gerai yang disewakan oleh MPK.

Saya lihat ada juga yang kekok memegang cangkul. Malah tidak tahu buat batas juga. Ini tidaklah menghairankan sangat kerana remaja kini bukan macam zaman remaja kita. Mereka mungkin tidak pernah ada peluang untuk "menanam" di laman rumah. Barangkali tiada laman atau semuanya dilakukan oleh tukang kebun. Mereka tidak boleh disalahkan kerana mereka lahir ketika aktiviti …