Skip to main content

eKhutbah


Saya singgah sebentar di tapak pembinaan masjid baru Kg Gudang Garam. Ia bakal siap dalam tempoh lebih kurang tiga bulan dari sekarang. Satu hadiah yang tidak ternilai harganya untuk kami penduduk kampung ini dan qariah di sekitarnya setelah berpuluh tahun menantinya.

Saya melontarkan cadangan kepada isteri supaya masjid ini nanti dilengkapkan dengan peralatan multimedia. "Buat apa"? isteri bertanya. Saya tahu dia tahu apa maksud saya dengan cadangan itu. Dia cuma inginkan penjelasan barangkali. Penyampaian khutbah akan lebih berkesan dengan bantuan multimedia. Saya tidak pernah mengalaminya, tetapi saya tahu sudah banyak masjid yang telah melakukannya, jadi tidak salah kalau masjid baru ini hendak mencuba. Malah saya melihat ini adalah satu kaedah yang efektif dan berkesan untuk menjadikan sesuatu khutbah itu mudah difahami jemaah. Pemaparan intipati khutbah termasuk ayat-ayat AlQuran dan Hadis serta terjemahannya di samping visual menarik yang mengiringi alunan suara khatib pastinya membantu jamaah untuk menghayati khutbah yang disampaikan.

Saya cuba meyakinkan Wati supaya cadangan ini boleh dia suarakan terus pada ayahnya, Imam dan juga Ketua Kampung ini. Cadangan ini memang menarik namun pastinya akan tinggal cadangan kerana kami tahu ongkos yang agak tinggi untuk merealisasikannya. Kalaulah ada pihak yang cukup dermawan untuk membiayainya, segalanya akan menjadi amat mudah.

"Bila masjid ini siap, kita kena lebih kerap berjamaah ok, itu yang lebih penting" isteri mengingatkan saya.

Pena Tumpul - Kadangkala mengantuk bila dengar khutbah


Comments

Popular posts from this blog

Mirip

Biasa sangat kita dengar orang kata kalau anak perempuan mirip rupa ayah, sejuk. Apa yang sejuk itulah yang sampai kini saya kurang pasti jawapannya. Barangkali rumahtangga yang sejuk. Rumahtangga ayah dan ibu akan sentiasa aman bahagia tanpa sengketa mungkin. Dan, kalau anak lelaki mirip wajah ibunya, dikatakan juga rumahtangga yang dibina akan turut sejuk. Sebaliknya kalau anak perempuan mewarisi wajah ibu dan anak lelaki mirip paras bapanya berkemungkinan rumah tangga akan panas. Akan selalu berlaku sengketa. Sejauh mana benarkah kenyataan yang tiada data-data empirikal ini? Cakap-cakap kosong ini cuma disebarkan dari mulut orang-orang tua dahulu dan ia terus tersebar dari satu generasi ke satu generasi dan tidak sangat perlu untuk dipercayai pun. Saya melihat kesejahteraan sesebuah bahtera rumah tangga banyak bergantung kepada bagaimana ia dikemudi oleh nakhodanya berpandukan kompas iman dan diterima dengan senang hati oleh ahli-ahli bahteranya. Itu sahaja. Yang lain-lain itu kala…

Seluar

Seorang Ustaz berkongsi ilmu yang tidak pernah saya tahu sebelum ini. Pada mulanya agak sukar
untuk menerima kebenarannya. Macam tidak nampak logiknya. Pun begitu, mengambil kira kapasitinya sebagai seorang Usataz yang berkredibel, saya memilih untuk mempercayainya malah berhasrat untuk meninggalkan yang tidak sepatutnya dibuat.

Saya percaya selama ini ramai antara kita yang sudah sangat biasa memakai seluar sambil berdiri. Tidak wajar dilakukan sebenarnya. Kata Ustaz, kita sepatutnya pakai seluar sambil duduk. Macam ganjil bunyinya. Namun, amalan memakai seluar sambil berdiri ini adalah salah satu faktor yang menyumbang kepada kemiskinan dalam hidup seseorang.

Selain itu, kata Uztaz ada beberapa lagi amalan yang sudah biasa kita lakukan tanpa kita ketahui dan sedari juga penyebab mengapa rezeki kita tidak murah. Antaranya ialah makan dalam keadaan berjunub, pakai serban ketika duduk, dan menjahit pakaian pada badan.

Ada lagi kata Ustaz. Kita jangan cepat meninggalkan tempat sembahya…

Klang

Saya selalu percaya pengajaran dan pembelajaran tidak hanya terhad dalam lingkungan bilik kuliah semata-mata. Sesekali para pelajar perlu diberi ruang dan peluang untuk mengembangkan sayapnya dan meluaskan pandangannya. Sekaligus menterjemahkan apa yang diperoleh dalam kelas dalam bentuk amalan dan tindakan di lapangan.

Saya berkesempatan turun padang bersama lebih 100 orang pelajar menawarkan khidmat tenaga secara sukarela di Majlis Perbandaran Klang (MPK). Aktiviti yang dilakukan memang menyeronokkan. Kami sama-sama menanam bunga di Pengkalan Batu selain daripada mengecat gerai-gerai yang disewakan oleh MPK.

Saya lihat ada juga yang kekok memegang cangkul. Malah tidak tahu buat batas juga. Ini tidaklah menghairankan sangat kerana remaja kini bukan macam zaman remaja kita. Mereka mungkin tidak pernah ada peluang untuk "menanam" di laman rumah. Barangkali tiada laman atau semuanya dilakukan oleh tukang kebun. Mereka tidak boleh disalahkan kerana mereka lahir ketika aktiviti …