Skip to main content

Perisai

Saya menjumpai kotak rokok bersepahan lagi di dataran permainan bola pagi ini. Saya pasti ada dikalangan mereka yang bermain itu yang merokok. Kalau tidak, mana mungkin ada kotak rokok di situ. Saya bimbang dengan apa yang saya lihat. Kotak rokok tidak seharusnya berada di kalangan mereka. Mereka masih bersekolah dan terlalu tidak wajar untuk merokok. Saya hairan bagaimana rokok boleh lepas ke tangan mereka. Rokok tidak sepatutnya dijual kepada mereka yang jelas masih di bawah umur. Tidakkah ibu bapa mereka cukup kesah tentang anak yang merokok ini. Saya amat kesal kalaulah dataran permainan ini dijadikan tempat untuk mereka melepaskan rasa gian mereka terhadap rokok.

Saya tambah bimbang kerana Haziq bersama mereka dan bergaul hampir setiap hari. Saya khuatir kalau anak lelaki yang sedang membesar ini tidak cukup kuat berdepan dengan pengaruh liar rakan sebaya. Menarik Haziq dari mereka sudah pasti satu tindakan yang tidak mungkin dapat diterima Haziq, saya amat pasti. Haziq tidak perlu dikuarantin begitu. Dia tidak perlu mengorbankan keinginan bersosial bersama rakan sebaya hanya kerana ingin lari dari pengaruh negatif itu yang sebenarnya boleh dikawal secara sedar.

Saya mengambil dua pendekatan. Haziq masih boleh lepas bebas bermain dengan mereka. Namun saya membekalkannya dengan satu azimat penting. Dia perlu jadi seperti ikan di laut dan dalam masa yang sama menjadi asam di darat juga. Dia kebingungan pada mulanya sehingga saya memberikan penjelasan.

"Tengok ikan yang kau makan tu, walaupun dia hidup di laut yang masin, tapi rasanya tak masin kan? Lainlah kalau ikan masin. Betapa kentalnya isi ikan tu sehinggakan air laut yang begitu masin tidak dapat menembusi zat badannya. Jadi, Haziq juga perlu jadi bagaikan ikan itu yang punya benteng ampuh untuk menangkis segala pengaruh tidak baik yang datang daripada kawan-kawan!"

Saya mahu Haziq jadi seperti asam juga. Asam yang dapat mengubah atau menambah rasa kepada sesuatu makanan. Letaklah dalam apa-apa masakan pun, rasa asam itu tetap mendominasi rasa-rasa yang lain. Sifat masamnya itu mempunyai pengaruh yang kuat!

Saya mencabarnya, "Kalau mampu, Haziq kena mengubah mereka supaya meninggalkan perbuatan merokok itu".

Saya tahu ia tugas yang amat berat buat Haziq namun saya menaruh kepercayaan kepadanya lepas bebas di lautan yang cukup masin itu. Pendekatan kedua agak melampau. Saya katakan kepadanya, " Kalau nak merokok sangat, lantak...ayah boleh belikan banyak-banyak!"

Pena Tumpul - Suka ikan lais masak asam pedas, enaknya....

Comments

Popular posts from this blog

Mirip

Biasa sangat kita dengar orang kata kalau anak perempuan mirip rupa ayah, sejuk. Apa yang sejuk itulah yang sampai kini saya kurang pasti jawapannya. Barangkali rumahtangga yang sejuk. Rumahtangga ayah dan ibu akan sentiasa aman bahagia tanpa sengketa mungkin. Dan, kalau anak lelaki mirip wajah ibunya, dikatakan juga rumahtangga yang dibina akan turut sejuk. Sebaliknya kalau anak perempuan mewarisi wajah ibu dan anak lelaki mirip paras bapanya berkemungkinan rumah tangga akan panas. Akan selalu berlaku sengketa. Sejauh mana benarkah kenyataan yang tiada data-data empirikal ini? Cakap-cakap kosong ini cuma disebarkan dari mulut orang-orang tua dahulu dan ia terus tersebar dari satu generasi ke satu generasi dan tidak sangat perlu untuk dipercayai pun. Saya melihat kesejahteraan sesebuah bahtera rumah tangga banyak bergantung kepada bagaimana ia dikemudi oleh nakhodanya berpandukan kompas iman dan diterima dengan senang hati oleh ahli-ahli bahteranya. Itu sahaja. Yang lain-lain itu kala…

Seluar

Seorang Ustaz berkongsi ilmu yang tidak pernah saya tahu sebelum ini. Pada mulanya agak sukar
untuk menerima kebenarannya. Macam tidak nampak logiknya. Pun begitu, mengambil kira kapasitinya sebagai seorang Usataz yang berkredibel, saya memilih untuk mempercayainya malah berhasrat untuk meninggalkan yang tidak sepatutnya dibuat.

Saya percaya selama ini ramai antara kita yang sudah sangat biasa memakai seluar sambil berdiri. Tidak wajar dilakukan sebenarnya. Kata Ustaz, kita sepatutnya pakai seluar sambil duduk. Macam ganjil bunyinya. Namun, amalan memakai seluar sambil berdiri ini adalah salah satu faktor yang menyumbang kepada kemiskinan dalam hidup seseorang.

Selain itu, kata Uztaz ada beberapa lagi amalan yang sudah biasa kita lakukan tanpa kita ketahui dan sedari juga penyebab mengapa rezeki kita tidak murah. Antaranya ialah makan dalam keadaan berjunub, pakai serban ketika duduk, dan menjahit pakaian pada badan.

Ada lagi kata Ustaz. Kita jangan cepat meninggalkan tempat sembahya…

Klang

Saya selalu percaya pengajaran dan pembelajaran tidak hanya terhad dalam lingkungan bilik kuliah semata-mata. Sesekali para pelajar perlu diberi ruang dan peluang untuk mengembangkan sayapnya dan meluaskan pandangannya. Sekaligus menterjemahkan apa yang diperoleh dalam kelas dalam bentuk amalan dan tindakan di lapangan.

Saya berkesempatan turun padang bersama lebih 100 orang pelajar menawarkan khidmat tenaga secara sukarela di Majlis Perbandaran Klang (MPK). Aktiviti yang dilakukan memang menyeronokkan. Kami sama-sama menanam bunga di Pengkalan Batu selain daripada mengecat gerai-gerai yang disewakan oleh MPK.

Saya lihat ada juga yang kekok memegang cangkul. Malah tidak tahu buat batas juga. Ini tidaklah menghairankan sangat kerana remaja kini bukan macam zaman remaja kita. Mereka mungkin tidak pernah ada peluang untuk "menanam" di laman rumah. Barangkali tiada laman atau semuanya dilakukan oleh tukang kebun. Mereka tidak boleh disalahkan kerana mereka lahir ketika aktiviti …