Skip to main content

Bas


Tidak seperti selalunya, kali ini Mantoba tidak menunjukkan keghairahannya untuk membonceng bas dua tingkat lagi. Tragedi yang meragut 10 nyawa melibatkan bas ekspres dua tingkat beberapa hari lalu begitu menakutkannya. Semalam dia memilih naik bas biasa sahaja untuk balik ke KL.

Saya melihat kehadiran bas dua tingkat dalam sistem pengangkutan negara tidak ada salahnya. Cuma yang tidak betulnya apabila ia dikendalikan oleh seorang manusia yang tidak memikirkan keselamatan orang lain. Memandu ikut rasa dan hati. Memecut sesuka hati tanpa memikirkan puluhan jiwa yang dikendongnya. Tentunya amat aneh dengan kelajuan saya di kereta sekitar 110km sejam, sebuah bas ekspres masih mampu memotong saya. Bahawa kelajuan bas eskpres yang telah direncanakan sepatutnya tidak lebih daripada 100km sejam cuma omong-om0ng kosong sahaja!

Di luar negara, saya kira bas dua tingkat ini merayap di jalan-jalan dalam bandar untuk santai-santai dan perjalanan yang dekat-dekat. Sebaliknya, lebuh raya negara ini menyaksikan kehadiran bas dua tingkat meluncur bagaikan pelesit. Pengendalian bas yang agak tinggi pastinya berbeza dengan bas yang biasa. Ia menuntut kemahiran dan pengetahuan. Sedikit pengetahuan tentang teori graviti perlu ada pada pemandu- bahawa bas yang tinggi lebih berpotensi untuk terbalik kalau tidak kena gaya pemanduannya.

Salah menyalah, penubuhan badan siasatan bas, tuding menuding, penggantungan lesen bas, bergema lagi.Beginilah, sudah terantuk baru nak tengadah!

Pena Tumpul - Setiap kali kemalangan bas, pemandu selalu terselamat

Comments

Popular posts from this blog

Mirip

Biasa sangat kita dengar orang kata kalau anak perempuan mirip rupa ayah, sejuk. Apa yang sejuk itulah yang sampai kini saya kurang pasti jawapannya. Barangkali rumahtangga yang sejuk. Rumahtangga ayah dan ibu akan sentiasa aman bahagia tanpa sengketa mungkin. Dan, kalau anak lelaki mirip wajah ibunya, dikatakan juga rumahtangga yang dibina akan turut sejuk. Sebaliknya kalau anak perempuan mewarisi wajah ibu dan anak lelaki mirip paras bapanya berkemungkinan rumah tangga akan panas. Akan selalu berlaku sengketa. Sejauh mana benarkah kenyataan yang tiada data-data empirikal ini? Cakap-cakap kosong ini cuma disebarkan dari mulut orang-orang tua dahulu dan ia terus tersebar dari satu generasi ke satu generasi dan tidak sangat perlu untuk dipercayai pun. Saya melihat kesejahteraan sesebuah bahtera rumah tangga banyak bergantung kepada bagaimana ia dikemudi oleh nakhodanya berpandukan kompas iman dan diterima dengan senang hati oleh ahli-ahli bahteranya. Itu sahaja. Yang lain-lain itu kala…

Seluar

Seorang Ustaz berkongsi ilmu yang tidak pernah saya tahu sebelum ini. Pada mulanya agak sukar
untuk menerima kebenarannya. Macam tidak nampak logiknya. Pun begitu, mengambil kira kapasitinya sebagai seorang Usataz yang berkredibel, saya memilih untuk mempercayainya malah berhasrat untuk meninggalkan yang tidak sepatutnya dibuat.

Saya percaya selama ini ramai antara kita yang sudah sangat biasa memakai seluar sambil berdiri. Tidak wajar dilakukan sebenarnya. Kata Ustaz, kita sepatutnya pakai seluar sambil duduk. Macam ganjil bunyinya. Namun, amalan memakai seluar sambil berdiri ini adalah salah satu faktor yang menyumbang kepada kemiskinan dalam hidup seseorang.

Selain itu, kata Uztaz ada beberapa lagi amalan yang sudah biasa kita lakukan tanpa kita ketahui dan sedari juga penyebab mengapa rezeki kita tidak murah. Antaranya ialah makan dalam keadaan berjunub, pakai serban ketika duduk, dan menjahit pakaian pada badan.

Ada lagi kata Ustaz. Kita jangan cepat meninggalkan tempat sembahya…

Klang

Saya selalu percaya pengajaran dan pembelajaran tidak hanya terhad dalam lingkungan bilik kuliah semata-mata. Sesekali para pelajar perlu diberi ruang dan peluang untuk mengembangkan sayapnya dan meluaskan pandangannya. Sekaligus menterjemahkan apa yang diperoleh dalam kelas dalam bentuk amalan dan tindakan di lapangan.

Saya berkesempatan turun padang bersama lebih 100 orang pelajar menawarkan khidmat tenaga secara sukarela di Majlis Perbandaran Klang (MPK). Aktiviti yang dilakukan memang menyeronokkan. Kami sama-sama menanam bunga di Pengkalan Batu selain daripada mengecat gerai-gerai yang disewakan oleh MPK.

Saya lihat ada juga yang kekok memegang cangkul. Malah tidak tahu buat batas juga. Ini tidaklah menghairankan sangat kerana remaja kini bukan macam zaman remaja kita. Mereka mungkin tidak pernah ada peluang untuk "menanam" di laman rumah. Barangkali tiada laman atau semuanya dilakukan oleh tukang kebun. Mereka tidak boleh disalahkan kerana mereka lahir ketika aktiviti …