Friday, December 11, 2009

Kitab


Saya membongkar khazanah lama peninggalan arwah ayah apabila mengunjungi emak malam tadi. Antara yang masih tersimpan ialah beberapa buah kitab lama. Saya membelek-belek kitab-kitab yang sebahagiannya sudah nampak usang dimamah usia. Namun kandungan didalamnya masih kelihatan segar untuk digali ilmunya. Saya menemui kitab lama seawal tahun 1963 berbicara tentang hadis. Kitab terbitan Indonesia ini sudah amat kuning lahiriahnya. Beratus-ratus naskah lama Warta Jabatan Agama Johor juga turut tersimpan kemas dalam gerobok usang milik ayah. Saya masih ingat warta bulanan inilah yang menjadi rujukan kepada khatib setiap kali Jummat dalam menyampaikan khutbah mingguannya. Sesuatu yang tidak dapat saya lupakan, ada ketikanya saya sendiri akan berlagak seperti khatib membaca teks khutbah yang terdapat dalam warta tersebut.

Saya membawa pulang kitab-kitab lama peninggalan ayah. Ia merupakan harta yang tidak ternilai harganya lebih daripada harta benda dan wang ringgit. Ayah mungkin tidak meninggalkan harta bertimbun namun pada saya khazanah lama yang saya miliki ini bukan kepalang nilainya.

Pena Tumpul - Sedang membaca semula penuh teliti kitab Matla'al Badrin

No comments:

Tabir

A dakalanya kita merasakan apa yang kita buat seolah-olah tidak dihargai oleh orang lain. Kerja yang kita lakukan tidak dipandang orang ap...