Wednesday, December 23, 2009

Takut


Justeru kenakalannya, Hafiz acapkali ditakut-takutkan. Selalunya, kata-kata beginilah yang diulang-ulang, "Jangan, ada hantu...takut..!" Dan selalunya juga kanak-kanak yang masih hijau dan tidak mengerti apa-apa mudah sahaja termakan dengan momokan itu. Ibu dan bapa ternyata lega kerana rasa berjaya membendung kenakalan anak cara begitu. Proses didikan begini berlarutan sehingga akhirnya anak yang tidak pernah kenal hantu itu pun akhirnya benar-benar takut pada hantu, sedangkan ia tidak sepatutnya begitu. Anak ternyata menjadi mangsa kita ibu bapa yang suka mencari jalan pintas dalam menangani kerenah mereka. Di usia rebung begitu amatlah ruginya anak dididik untuk takut kepada hantu tetapi bukan kepada Tuhan. Saya kira Hafiz bukan keseorangan kerana pastinya ramai lagi anak-anak yang ditakut-takutkan begitu.

Saya suka untuk berkongsi kisah yang pernah saya dengar dari seorang Ustaz ini dan pastinya wajar dijadikan pengajaran. Abdullah bin Zubair seorang anak lelaki kepada sahabat Rasulullah iaitu Az-Zubair bin Awwam yang juga salah seorang yang dijamin syurga kepadanya bersama Asma' binti Abu Bakar merupakan seorang anak yang pintar dan berani hasil didikan oleh kedua ibu-bapanya yang juga orang-orang hebat. Suatu ketika, Abdullah bin Zabair budak kecil ini sedang bermain dengan kawan-kawannya di pinggir kota Madinah. Sedang asyik leka bermain, suasana yang riang dan ceria dengan permainan mereka tiba-tiba menjadi gempar dan kelam kabut. Budak-budak kecil yang sibuk bermain tadi kelam-kabut bertempiaran lari menyembunyikan diri masing-masing. Keadaan itu disebabkan oleh kedatangan kelibat Saidina Umar berjalan melalui tempat kawasan permainan mereka. Mereka takut melihat kelibat Umar. Namun disebaik kekalutan tersebut, seorang budak terus berdiri meneruskan permainannya tanpa menghiraukan langsung terhadap kedatangan Umar sahabat nabi itu. Keberanian itu menimbulkan kekaguman dalam diri Umar lalu bertanya,"Mengapakah engkau tidak lari bersama-sama kawanmu?" Lantas anak kecil itu menjawab,"Ibu saya mengajar agar takut kepada Tuhan sahaja, bukan kepada manusia", "Siapakah namamu wahai anak?"timbul minat di hati Umar untuk mengetahui siapakah orang tuanya yang hebat ini. "Nama saya Abdullah bin Az-Zubair",jawab anak kecil ini dengan berani.

Inilah dia kata-kata daripada seorang anak yang hebat yang ditanam dengan sifat keberanian yang tinggi dan aqidah yang mantap dalam diri. Budak kecil yang diajar untuk takut hanya kepada Allah dan bukan kepada yang lain. Dengan didikan yang diberikan, Abdullah bin Zubair menjadi seorang abid dan mujahid pada zaman dewasanya.

Saya melihat Hafiz, Hadif dan Haziq dan masih belum terlambat untuk mengubah ketakutannya!

Pena Tumpul - Elok diharamkan saja cerita hantu di tv yang menyesakkan dan memualkan itu

No comments:

Tabir

A dakalanya kita merasakan apa yang kita buat seolah-olah tidak dihargai oleh orang lain. Kerja yang kita lakukan tidak dipandang orang ap...