Skip to main content

Takut


Justeru kenakalannya, Hafiz acapkali ditakut-takutkan. Selalunya, kata-kata beginilah yang diulang-ulang, "Jangan, ada hantu...takut..!" Dan selalunya juga kanak-kanak yang masih hijau dan tidak mengerti apa-apa mudah sahaja termakan dengan momokan itu. Ibu dan bapa ternyata lega kerana rasa berjaya membendung kenakalan anak cara begitu. Proses didikan begini berlarutan sehingga akhirnya anak yang tidak pernah kenal hantu itu pun akhirnya benar-benar takut pada hantu, sedangkan ia tidak sepatutnya begitu. Anak ternyata menjadi mangsa kita ibu bapa yang suka mencari jalan pintas dalam menangani kerenah mereka. Di usia rebung begitu amatlah ruginya anak dididik untuk takut kepada hantu tetapi bukan kepada Tuhan. Saya kira Hafiz bukan keseorangan kerana pastinya ramai lagi anak-anak yang ditakut-takutkan begitu.

Saya suka untuk berkongsi kisah yang pernah saya dengar dari seorang Ustaz ini dan pastinya wajar dijadikan pengajaran. Abdullah bin Zubair seorang anak lelaki kepada sahabat Rasulullah iaitu Az-Zubair bin Awwam yang juga salah seorang yang dijamin syurga kepadanya bersama Asma' binti Abu Bakar merupakan seorang anak yang pintar dan berani hasil didikan oleh kedua ibu-bapanya yang juga orang-orang hebat. Suatu ketika, Abdullah bin Zabair budak kecil ini sedang bermain dengan kawan-kawannya di pinggir kota Madinah. Sedang asyik leka bermain, suasana yang riang dan ceria dengan permainan mereka tiba-tiba menjadi gempar dan kelam kabut. Budak-budak kecil yang sibuk bermain tadi kelam-kabut bertempiaran lari menyembunyikan diri masing-masing. Keadaan itu disebabkan oleh kedatangan kelibat Saidina Umar berjalan melalui tempat kawasan permainan mereka. Mereka takut melihat kelibat Umar. Namun disebaik kekalutan tersebut, seorang budak terus berdiri meneruskan permainannya tanpa menghiraukan langsung terhadap kedatangan Umar sahabat nabi itu. Keberanian itu menimbulkan kekaguman dalam diri Umar lalu bertanya,"Mengapakah engkau tidak lari bersama-sama kawanmu?" Lantas anak kecil itu menjawab,"Ibu saya mengajar agar takut kepada Tuhan sahaja, bukan kepada manusia", "Siapakah namamu wahai anak?"timbul minat di hati Umar untuk mengetahui siapakah orang tuanya yang hebat ini. "Nama saya Abdullah bin Az-Zubair",jawab anak kecil ini dengan berani.

Inilah dia kata-kata daripada seorang anak yang hebat yang ditanam dengan sifat keberanian yang tinggi dan aqidah yang mantap dalam diri. Budak kecil yang diajar untuk takut hanya kepada Allah dan bukan kepada yang lain. Dengan didikan yang diberikan, Abdullah bin Zubair menjadi seorang abid dan mujahid pada zaman dewasanya.

Saya melihat Hafiz, Hadif dan Haziq dan masih belum terlambat untuk mengubah ketakutannya!

Pena Tumpul - Elok diharamkan saja cerita hantu di tv yang menyesakkan dan memualkan itu

Comments

Popular posts from this blog

Mirip

Biasa sangat kita dengar orang kata kalau anak perempuan mirip rupa ayah, sejuk. Apa yang sejuk itulah yang sampai kini saya kurang pasti jawapannya. Barangkali rumahtangga yang sejuk. Rumahtangga ayah dan ibu akan sentiasa aman bahagia tanpa sengketa mungkin. Dan, kalau anak lelaki mirip wajah ibunya, dikatakan juga rumahtangga yang dibina akan turut sejuk. Sebaliknya kalau anak perempuan mewarisi wajah ibu dan anak lelaki mirip paras bapanya berkemungkinan rumah tangga akan panas. Akan selalu berlaku sengketa. Sejauh mana benarkah kenyataan yang tiada data-data empirikal ini? Cakap-cakap kosong ini cuma disebarkan dari mulut orang-orang tua dahulu dan ia terus tersebar dari satu generasi ke satu generasi dan tidak sangat perlu untuk dipercayai pun. Saya melihat kesejahteraan sesebuah bahtera rumah tangga banyak bergantung kepada bagaimana ia dikemudi oleh nakhodanya berpandukan kompas iman dan diterima dengan senang hati oleh ahli-ahli bahteranya. Itu sahaja. Yang lain-lain itu kala…

Seluar

Seorang Ustaz berkongsi ilmu yang tidak pernah saya tahu sebelum ini. Pada mulanya agak sukar
untuk menerima kebenarannya. Macam tidak nampak logiknya. Pun begitu, mengambil kira kapasitinya sebagai seorang Usataz yang berkredibel, saya memilih untuk mempercayainya malah berhasrat untuk meninggalkan yang tidak sepatutnya dibuat.

Saya percaya selama ini ramai antara kita yang sudah sangat biasa memakai seluar sambil berdiri. Tidak wajar dilakukan sebenarnya. Kata Ustaz, kita sepatutnya pakai seluar sambil duduk. Macam ganjil bunyinya. Namun, amalan memakai seluar sambil berdiri ini adalah salah satu faktor yang menyumbang kepada kemiskinan dalam hidup seseorang.

Selain itu, kata Uztaz ada beberapa lagi amalan yang sudah biasa kita lakukan tanpa kita ketahui dan sedari juga penyebab mengapa rezeki kita tidak murah. Antaranya ialah makan dalam keadaan berjunub, pakai serban ketika duduk, dan menjahit pakaian pada badan.

Ada lagi kata Ustaz. Kita jangan cepat meninggalkan tempat sembahya…

Klang

Saya selalu percaya pengajaran dan pembelajaran tidak hanya terhad dalam lingkungan bilik kuliah semata-mata. Sesekali para pelajar perlu diberi ruang dan peluang untuk mengembangkan sayapnya dan meluaskan pandangannya. Sekaligus menterjemahkan apa yang diperoleh dalam kelas dalam bentuk amalan dan tindakan di lapangan.

Saya berkesempatan turun padang bersama lebih 100 orang pelajar menawarkan khidmat tenaga secara sukarela di Majlis Perbandaran Klang (MPK). Aktiviti yang dilakukan memang menyeronokkan. Kami sama-sama menanam bunga di Pengkalan Batu selain daripada mengecat gerai-gerai yang disewakan oleh MPK.

Saya lihat ada juga yang kekok memegang cangkul. Malah tidak tahu buat batas juga. Ini tidaklah menghairankan sangat kerana remaja kini bukan macam zaman remaja kita. Mereka mungkin tidak pernah ada peluang untuk "menanam" di laman rumah. Barangkali tiada laman atau semuanya dilakukan oleh tukang kebun. Mereka tidak boleh disalahkan kerana mereka lahir ketika aktiviti …