Skip to main content

Liat


Seorang anak saudara perempuan ini liat untuk disuruh bersolat.Bagaikan pahat yang perlu dipasak dengan tukul setiap kali waktu solat. Dia bakal mencecah usia 13 tahun. Banyak songel, banyak alasan dan cepat menjawab. Isteri sudah habis daya menasihatinya.

Pagi ini dia dilihat masih liat untuk bangun solat subuh. Isteri yang sudah hampir putus asa meminta saya mencuba. Saya memikirkan cara paling baik untuk mendepani anak perempuan yang sedang membesar ini.

"Kenapa tak bangun sembahyang lagi ni.Subuh dah nak habis ni.Bangun!" saya menjerkahnya. Betul kata isteri saya. Dia menjawab bagai peluru. Sebelum habis saya berkata, dia menjawab begini selamba dan yakin, "Semalam dah sembahyang subuh" Mudahnya jawapan.

Dia cuba menguji saya. Saya tidak pernah menjangka jawapan begitu terpacul dari mulut anak ini. Saya tahu dia sedang menantikan tindak balas dari saya. "Kalau macam tu, hari ini jangan bernafas. Jangan sedut udara segar milik Allah ini. Tutup hidung tu!" tanpa direncana saya diberi kekuatan untuk membalun emosinya dan menyentak mindanya. Kali ini dia tidak berkata apa-apa. Saya tahu dia cukup mengerti maksud saya tadi. Saya harap begitulah.

Nikmat Allah tidak terhingga. Kita yang alpa dan terlupa. Firman Allah yang bermaksud; "Maka nikmat Allah yang mana lagi yang kamu dustakan?" (Ar-Rahman:13).

Allah berfirman lagi, “Dan jika kamu menghitung-hitung nikmat Allah, niscaya kamu tak dapat menentukan jumlahnya. Sesungguhnya Allah benar-benar Maha Pengampun lagi Maha Penyayang.” (An-Nahl: 18)

Pena Tumpul - Suruh dia menyenaraikan segala nikmatNya dan senarainya cukup panjang

Comments

Popular posts from this blog

Mirip

Biasa sangat kita dengar orang kata kalau anak perempuan mirip rupa ayah, sejuk. Apa yang sejuk itulah yang sampai kini saya kurang pasti jawapannya. Barangkali rumahtangga yang sejuk. Rumahtangga ayah dan ibu akan sentiasa aman bahagia tanpa sengketa mungkin. Dan, kalau anak lelaki mirip wajah ibunya, dikatakan juga rumahtangga yang dibina akan turut sejuk. Sebaliknya kalau anak perempuan mewarisi wajah ibu dan anak lelaki mirip paras bapanya berkemungkinan rumah tangga akan panas. Akan selalu berlaku sengketa. Sejauh mana benarkah kenyataan yang tiada data-data empirikal ini? Cakap-cakap kosong ini cuma disebarkan dari mulut orang-orang tua dahulu dan ia terus tersebar dari satu generasi ke satu generasi dan tidak sangat perlu untuk dipercayai pun. Saya melihat kesejahteraan sesebuah bahtera rumah tangga banyak bergantung kepada bagaimana ia dikemudi oleh nakhodanya berpandukan kompas iman dan diterima dengan senang hati oleh ahli-ahli bahteranya. Itu sahaja. Yang lain-lain itu kala…

Seluar

Seorang Ustaz berkongsi ilmu yang tidak pernah saya tahu sebelum ini. Pada mulanya agak sukar
untuk menerima kebenarannya. Macam tidak nampak logiknya. Pun begitu, mengambil kira kapasitinya sebagai seorang Usataz yang berkredibel, saya memilih untuk mempercayainya malah berhasrat untuk meninggalkan yang tidak sepatutnya dibuat.

Saya percaya selama ini ramai antara kita yang sudah sangat biasa memakai seluar sambil berdiri. Tidak wajar dilakukan sebenarnya. Kata Ustaz, kita sepatutnya pakai seluar sambil duduk. Macam ganjil bunyinya. Namun, amalan memakai seluar sambil berdiri ini adalah salah satu faktor yang menyumbang kepada kemiskinan dalam hidup seseorang.

Selain itu, kata Uztaz ada beberapa lagi amalan yang sudah biasa kita lakukan tanpa kita ketahui dan sedari juga penyebab mengapa rezeki kita tidak murah. Antaranya ialah makan dalam keadaan berjunub, pakai serban ketika duduk, dan menjahit pakaian pada badan.

Ada lagi kata Ustaz. Kita jangan cepat meninggalkan tempat sembahya…

Klang

Saya selalu percaya pengajaran dan pembelajaran tidak hanya terhad dalam lingkungan bilik kuliah semata-mata. Sesekali para pelajar perlu diberi ruang dan peluang untuk mengembangkan sayapnya dan meluaskan pandangannya. Sekaligus menterjemahkan apa yang diperoleh dalam kelas dalam bentuk amalan dan tindakan di lapangan.

Saya berkesempatan turun padang bersama lebih 100 orang pelajar menawarkan khidmat tenaga secara sukarela di Majlis Perbandaran Klang (MPK). Aktiviti yang dilakukan memang menyeronokkan. Kami sama-sama menanam bunga di Pengkalan Batu selain daripada mengecat gerai-gerai yang disewakan oleh MPK.

Saya lihat ada juga yang kekok memegang cangkul. Malah tidak tahu buat batas juga. Ini tidaklah menghairankan sangat kerana remaja kini bukan macam zaman remaja kita. Mereka mungkin tidak pernah ada peluang untuk "menanam" di laman rumah. Barangkali tiada laman atau semuanya dilakukan oleh tukang kebun. Mereka tidak boleh disalahkan kerana mereka lahir ketika aktiviti …