Skip to main content

Amanah

Ustaz Ahmad Husni menyambung bicaranya lagi tentang Fiqh Pengurusan. Ada lagi sebuah kisah yang dikongsi dan boleh dijadikan iktibar kepada kita sebagai pemimpin dan pemegang amanah Allah. Beliau melestarikan keindahan dan kemurnian akhlak Khalifah Umar Abdul Aziz yang tiada tolok bandingnya.

Pada suatu hari raya puteri-puteri Umar Abdul Aziz datang kepadanya, “Ya Ayah, besok hari raya. Kami tidak punya baju baru…”Mendengar keluhan puteri-puterinya itu, khalifah Umar berkata kepada mereka. “Wahai puteri-puteriku sayang, hari raya itu bukan bagi orang yang berbaju baru, akan tetapi bagi yang takut kepada ancaman Allah.”

Mengetahui hal tersebut, pengelola baitulmal mencadangkan kepada Baginda, “Ya Amirul Mukminin, kiranya tidak akan menimbulkan masalah kalau untuk baginda menggunakan terlebih dahulu wang dari Baitulmal untuk memenuhi hasrat kedua tuan puteri Baginda berbaju baru di hari raya".

Umar bin Abdul Aziz sangat berang mendengar perkataan pengurus Baitulmal dan berkata, “Celaka engkau! Apakah kekuasaan yang engkau miliki untuk menghidupkan aku kembali seandainya aku tidak sempat bernafas sehingga keesokan harinya? " Baginda menambah lagi, "Siapakah yang akan melunaskan hutangku itu nanti"

Sewajarnyalah kepimpinan berakhlak dan berjiwa mukmin sehebat Umar dijadikan model dalam mengemudi sebuah negara, organisasi dan apa pun yang membabitkan kepentingan massa agar tidak tersasar dari haknya.

Teringat saya satu adegan Anak Bapak buah tangan P.Ramlee ketika menolak cadangan kawan baiknya Ibrahim Din supaya menggunakan wang syarikat dalam menyelesaikan kemelut kewangan yang ditanggungnya. "Walaupun harta syarikat dan ladang ini bapak aku yang punya, tidak bermakna aku boleh gunakannya untuk kepentingan diri aku sendiri. Ini adalah amanah orang. ....Cadangan busuk!"

Ironinya, ketika menggalas amanah pemimpin bukan kepalang beratnya, berbondong-bondong pula yang melobi untuknya!

Pena Tumpul - Sedang membaca buku "The Art of Followership"

Comments

Popular posts from this blog

Mirip

Biasa sangat kita dengar orang kata kalau anak perempuan mirip rupa ayah, sejuk. Apa yang sejuk itulah yang sampai kini saya kurang pasti jawapannya. Barangkali rumahtangga yang sejuk. Rumahtangga ayah dan ibu akan sentiasa aman bahagia tanpa sengketa mungkin. Dan, kalau anak lelaki mirip wajah ibunya, dikatakan juga rumahtangga yang dibina akan turut sejuk. Sebaliknya kalau anak perempuan mewarisi wajah ibu dan anak lelaki mirip paras bapanya berkemungkinan rumah tangga akan panas. Akan selalu berlaku sengketa. Sejauh mana benarkah kenyataan yang tiada data-data empirikal ini? Cakap-cakap kosong ini cuma disebarkan dari mulut orang-orang tua dahulu dan ia terus tersebar dari satu generasi ke satu generasi dan tidak sangat perlu untuk dipercayai pun. Saya melihat kesejahteraan sesebuah bahtera rumah tangga banyak bergantung kepada bagaimana ia dikemudi oleh nakhodanya berpandukan kompas iman dan diterima dengan senang hati oleh ahli-ahli bahteranya. Itu sahaja. Yang lain-lain itu kala…

Seluar

Seorang Ustaz berkongsi ilmu yang tidak pernah saya tahu sebelum ini. Pada mulanya agak sukar
untuk menerima kebenarannya. Macam tidak nampak logiknya. Pun begitu, mengambil kira kapasitinya sebagai seorang Usataz yang berkredibel, saya memilih untuk mempercayainya malah berhasrat untuk meninggalkan yang tidak sepatutnya dibuat.

Saya percaya selama ini ramai antara kita yang sudah sangat biasa memakai seluar sambil berdiri. Tidak wajar dilakukan sebenarnya. Kata Ustaz, kita sepatutnya pakai seluar sambil duduk. Macam ganjil bunyinya. Namun, amalan memakai seluar sambil berdiri ini adalah salah satu faktor yang menyumbang kepada kemiskinan dalam hidup seseorang.

Selain itu, kata Uztaz ada beberapa lagi amalan yang sudah biasa kita lakukan tanpa kita ketahui dan sedari juga penyebab mengapa rezeki kita tidak murah. Antaranya ialah makan dalam keadaan berjunub, pakai serban ketika duduk, dan menjahit pakaian pada badan.

Ada lagi kata Ustaz. Kita jangan cepat meninggalkan tempat sembahya…

Klang

Saya selalu percaya pengajaran dan pembelajaran tidak hanya terhad dalam lingkungan bilik kuliah semata-mata. Sesekali para pelajar perlu diberi ruang dan peluang untuk mengembangkan sayapnya dan meluaskan pandangannya. Sekaligus menterjemahkan apa yang diperoleh dalam kelas dalam bentuk amalan dan tindakan di lapangan.

Saya berkesempatan turun padang bersama lebih 100 orang pelajar menawarkan khidmat tenaga secara sukarela di Majlis Perbandaran Klang (MPK). Aktiviti yang dilakukan memang menyeronokkan. Kami sama-sama menanam bunga di Pengkalan Batu selain daripada mengecat gerai-gerai yang disewakan oleh MPK.

Saya lihat ada juga yang kekok memegang cangkul. Malah tidak tahu buat batas juga. Ini tidaklah menghairankan sangat kerana remaja kini bukan macam zaman remaja kita. Mereka mungkin tidak pernah ada peluang untuk "menanam" di laman rumah. Barangkali tiada laman atau semuanya dilakukan oleh tukang kebun. Mereka tidak boleh disalahkan kerana mereka lahir ketika aktiviti …