Sunday, December 06, 2009

Amanah

Ustaz Ahmad Husni menyambung bicaranya lagi tentang Fiqh Pengurusan. Ada lagi sebuah kisah yang dikongsi dan boleh dijadikan iktibar kepada kita sebagai pemimpin dan pemegang amanah Allah. Beliau melestarikan keindahan dan kemurnian akhlak Khalifah Umar Abdul Aziz yang tiada tolok bandingnya.

Pada suatu hari raya puteri-puteri Umar Abdul Aziz datang kepadanya, “Ya Ayah, besok hari raya. Kami tidak punya baju baru…”Mendengar keluhan puteri-puterinya itu, khalifah Umar berkata kepada mereka. “Wahai puteri-puteriku sayang, hari raya itu bukan bagi orang yang berbaju baru, akan tetapi bagi yang takut kepada ancaman Allah.”

Mengetahui hal tersebut, pengelola baitulmal mencadangkan kepada Baginda, “Ya Amirul Mukminin, kiranya tidak akan menimbulkan masalah kalau untuk baginda menggunakan terlebih dahulu wang dari Baitulmal untuk memenuhi hasrat kedua tuan puteri Baginda berbaju baru di hari raya".

Umar bin Abdul Aziz sangat berang mendengar perkataan pengurus Baitulmal dan berkata, “Celaka engkau! Apakah kekuasaan yang engkau miliki untuk menghidupkan aku kembali seandainya aku tidak sempat bernafas sehingga keesokan harinya? " Baginda menambah lagi, "Siapakah yang akan melunaskan hutangku itu nanti"

Sewajarnyalah kepimpinan berakhlak dan berjiwa mukmin sehebat Umar dijadikan model dalam mengemudi sebuah negara, organisasi dan apa pun yang membabitkan kepentingan massa agar tidak tersasar dari haknya.

Teringat saya satu adegan Anak Bapak buah tangan P.Ramlee ketika menolak cadangan kawan baiknya Ibrahim Din supaya menggunakan wang syarikat dalam menyelesaikan kemelut kewangan yang ditanggungnya. "Walaupun harta syarikat dan ladang ini bapak aku yang punya, tidak bermakna aku boleh gunakannya untuk kepentingan diri aku sendiri. Ini adalah amanah orang. ....Cadangan busuk!"

Ironinya, ketika menggalas amanah pemimpin bukan kepalang beratnya, berbondong-bondong pula yang melobi untuknya!

Pena Tumpul - Sedang membaca buku "The Art of Followership"

No comments:

Tabir

A dakalanya kita merasakan apa yang kita buat seolah-olah tidak dihargai oleh orang lain. Kerja yang kita lakukan tidak dipandang orang ap...