Skip to main content

Pensyarah


Pak Andak mengalami keseronokan berganda bila dua anaknya serentak ditawarkan jawatan pensyarah di dua kampus UiTM yang berbeza. Firdaus ditempatkan di Arau Perlis, sementara Hanim pula cukup gembira dilunaskan impiannya untuk menabur bakti di Segamat. Hanim dilihat luarbiasa gembiranya kerana hasratnya untuk menjadi pensyarah di kampus idamannya tercapai. Saya tidak pernah bertanya kepadanya mengapa Segamat menjadi pilihannya ketika kampus Jengka lebih hampir dengan bandar ikan patin, tempat tinggalnya. Juga saya tidak dapat mengelak apabila Pak Andak cuba melibatkan saya dalam keghairahannya mendapatkan tempat buat Hanim Mei lalu. Pak Andak berharap kapasiti saya sebagai pensyarah di sini akan sedikit membantu walaupun jauh di lubuk hati saya, saya amat sedar siapalah saya. Saya selalu percaya Hanim dipilih kerana dirinya sendiri dan lebih dari itu memang sudah rezekinya.

Bagaikan orang mengantuk disorongkan bantal, petang ini saya berjaya menemukan Hanim dengan rakan pensyarah yang kebetulan sedang membutuhkan seorang teman untuk sebuah bilik yang kosong di sebuah rumah sewa di Taman Bendahara. Kerja Pak Andak dan Mak Andak menjadi semakin mudah sementara menunggu Hanim melaporkan diri sebagai pensyarah perakaunan dua minggu mendatang.

Saya ingin berkongsi cerita seorang pemuda yang bekerja sebagai pemandu kepada seorang pensyarah yang bijaksana dan hebat. Cukup menarik.

Seorang pemuda yang bekerja sebagai pemandu seorang pensyarah yang bijaksana sedang duduk di belakang dewan kuliah untuk menunggu tuannya itu habis menyampaikan kuliah.
Boleh dikatakan setiap hari pemandu itu mendengar setiap ilmu yang disampaikan oleh pensyarah itu dan boleh hafal apa yang akan diperkatakan oleh pensyarah. Semua soalan yang dikemukakan oleh para pelajar dijawab dengan mudah oleh pensyarah. Semakin hari semakin jemu untuk mendengar apa yang disampaikan oleh pensyarah tersebut. Pada suatu hari si pemandu ingin menukar tempat dengan sipensyarah. Dengan rasa hati yang terbuka mereka pun menukar tempat. Si pensyarah menjadi pemandu, si pemandu menjadi pensyarah dalam hati kedua-dua berkata "Sungguh seronok yer kerja macam ni".

Sampai di satu dewan kuliah yang lain si pemandu yang menyamar pun masuk ke dalam dewan kuliah dan menyampaikan segala apa yang patut disampaikan oleh si pensyarah. Si pensyarah yang sebenar duduk di belakang mendengar apa yang di sampaikan oleh pemandu itu. Si pensyarah berasa bangga apa yang disampaikan oleh pemandu itu. Apabila tiba sesi bertanya semua soalan dapat dijawab dengan mudah dan lancar.

Tiba-tiba seorang siswa yang boleh diperkatakan bijak menanyakan satu soalan yang tak pernah didengari olehnya, dengan muka selamba si pemandu itu berkata "Soalan awak terlalu mudah untuk dijawab, soalan sebegitu pemandu saya pun boleh jawab.....driver tolong bagi tau jawapannya".

Dengan bangga si pensyarah yang menyamar sebagai pemandu itu menjawab soalan itu dengan mudah.

Perjalanan Hanim masih pantas, jauh dan berliku berbanding saya yang semakin perlahan dan tersenggut-senggut momentumnya!

Pena Tumpul -Terimakasih kepada Nurulhasni kerana sebuah bilik yang kosong itu

Comments

Popular posts from this blog

Mirip

Biasa sangat kita dengar orang kata kalau anak perempuan mirip rupa ayah, sejuk. Apa yang sejuk itulah yang sampai kini saya kurang pasti jawapannya. Barangkali rumahtangga yang sejuk. Rumahtangga ayah dan ibu akan sentiasa aman bahagia tanpa sengketa mungkin. Dan, kalau anak lelaki mirip wajah ibunya, dikatakan juga rumahtangga yang dibina akan turut sejuk. Sebaliknya kalau anak perempuan mewarisi wajah ibu dan anak lelaki mirip paras bapanya berkemungkinan rumah tangga akan panas. Akan selalu berlaku sengketa. Sejauh mana benarkah kenyataan yang tiada data-data empirikal ini? Cakap-cakap kosong ini cuma disebarkan dari mulut orang-orang tua dahulu dan ia terus tersebar dari satu generasi ke satu generasi dan tidak sangat perlu untuk dipercayai pun. Saya melihat kesejahteraan sesebuah bahtera rumah tangga banyak bergantung kepada bagaimana ia dikemudi oleh nakhodanya berpandukan kompas iman dan diterima dengan senang hati oleh ahli-ahli bahteranya. Itu sahaja. Yang lain-lain itu kala…

Seluar

Seorang Ustaz berkongsi ilmu yang tidak pernah saya tahu sebelum ini. Pada mulanya agak sukar
untuk menerima kebenarannya. Macam tidak nampak logiknya. Pun begitu, mengambil kira kapasitinya sebagai seorang Usataz yang berkredibel, saya memilih untuk mempercayainya malah berhasrat untuk meninggalkan yang tidak sepatutnya dibuat.

Saya percaya selama ini ramai antara kita yang sudah sangat biasa memakai seluar sambil berdiri. Tidak wajar dilakukan sebenarnya. Kata Ustaz, kita sepatutnya pakai seluar sambil duduk. Macam ganjil bunyinya. Namun, amalan memakai seluar sambil berdiri ini adalah salah satu faktor yang menyumbang kepada kemiskinan dalam hidup seseorang.

Selain itu, kata Uztaz ada beberapa lagi amalan yang sudah biasa kita lakukan tanpa kita ketahui dan sedari juga penyebab mengapa rezeki kita tidak murah. Antaranya ialah makan dalam keadaan berjunub, pakai serban ketika duduk, dan menjahit pakaian pada badan.

Ada lagi kata Ustaz. Kita jangan cepat meninggalkan tempat sembahya…

Klang

Saya selalu percaya pengajaran dan pembelajaran tidak hanya terhad dalam lingkungan bilik kuliah semata-mata. Sesekali para pelajar perlu diberi ruang dan peluang untuk mengembangkan sayapnya dan meluaskan pandangannya. Sekaligus menterjemahkan apa yang diperoleh dalam kelas dalam bentuk amalan dan tindakan di lapangan.

Saya berkesempatan turun padang bersama lebih 100 orang pelajar menawarkan khidmat tenaga secara sukarela di Majlis Perbandaran Klang (MPK). Aktiviti yang dilakukan memang menyeronokkan. Kami sama-sama menanam bunga di Pengkalan Batu selain daripada mengecat gerai-gerai yang disewakan oleh MPK.

Saya lihat ada juga yang kekok memegang cangkul. Malah tidak tahu buat batas juga. Ini tidaklah menghairankan sangat kerana remaja kini bukan macam zaman remaja kita. Mereka mungkin tidak pernah ada peluang untuk "menanam" di laman rumah. Barangkali tiada laman atau semuanya dilakukan oleh tukang kebun. Mereka tidak boleh disalahkan kerana mereka lahir ketika aktiviti …