Skip to main content

Rebung

Hujan turun saban petang dan saya sedar Haziq nampak gusar. Sudah dua hari berturut-turut dia menahan kegilaan melampaunya pada bola. Petang semalam masih mendung tanda hujan akan turun lagi. Saya perasan Haziq cukup resah kerana kalau hujan lagi petang itu, hasratnya untuk main bola bakal tidak tercapai lagi. Haziq beritau saya, "Hujan pun, aziq tetap nak main" sambil berlalu menuju padang. Asar akan masuk waktunya tidak sampai beberapa minit pun lagi. Saya tidak mahu Haziq silap memilih prioriti, antara ketaksuban bermain bola dan kewajipan kepada yang Esa. Saya tahu dia bakal melewatkan solatnya dan mengutamakan bolanya.

Saya ajukannya beberapa soalan. "Haziq tau tak siapa yang beri kekuatan untuk menyepak bola itu?Dan tau tak atas bumi siapa yang Haziq latam tu untuk seronok-seronok main bola?"
Tidak susah pun untuk dia memberikan jawapannya. "Jadi, kalau dah tahu, tentunya tidak adil kepadaNya, kita guna nikmatnya tetapi kita tidak ikut perintahNya".

Solat Haziq petang itu diakhiri dengan doanya yang saya dengar meminta padaNya agar tidak turun hujan petang itu. Tidak pernah saya dengar Haziq berdoa begitu.

Hujan segan hendak turun semalam dan Haziq bermain bola sesuka hatinya dan saya yakin Haziq semakin yakin dengan kehebatanNya.

Pena Tumpul - Dia masih lagi rebung untuk dilentur, syukurlah..

Comments

Popular posts from this blog

Mirip

Biasa sangat kita dengar orang kata kalau anak perempuan mirip rupa ayah, sejuk. Apa yang sejuk itulah yang sampai kini saya kurang pasti jawapannya. Barangkali rumahtangga yang sejuk. Rumahtangga ayah dan ibu akan sentiasa aman bahagia tanpa sengketa mungkin. Dan, kalau anak lelaki mirip wajah ibunya, dikatakan juga rumahtangga yang dibina akan turut sejuk. Sebaliknya kalau anak perempuan mewarisi wajah ibu dan anak lelaki mirip paras bapanya berkemungkinan rumah tangga akan panas. Akan selalu berlaku sengketa. Sejauh mana benarkah kenyataan yang tiada data-data empirikal ini? Cakap-cakap kosong ini cuma disebarkan dari mulut orang-orang tua dahulu dan ia terus tersebar dari satu generasi ke satu generasi dan tidak sangat perlu untuk dipercayai pun. Saya melihat kesejahteraan sesebuah bahtera rumah tangga banyak bergantung kepada bagaimana ia dikemudi oleh nakhodanya berpandukan kompas iman dan diterima dengan senang hati oleh ahli-ahli bahteranya. Itu sahaja. Yang lain-lain itu kala…

Seluar

Seorang Ustaz berkongsi ilmu yang tidak pernah saya tahu sebelum ini. Pada mulanya agak sukar
untuk menerima kebenarannya. Macam tidak nampak logiknya. Pun begitu, mengambil kira kapasitinya sebagai seorang Usataz yang berkredibel, saya memilih untuk mempercayainya malah berhasrat untuk meninggalkan yang tidak sepatutnya dibuat.

Saya percaya selama ini ramai antara kita yang sudah sangat biasa memakai seluar sambil berdiri. Tidak wajar dilakukan sebenarnya. Kata Ustaz, kita sepatutnya pakai seluar sambil duduk. Macam ganjil bunyinya. Namun, amalan memakai seluar sambil berdiri ini adalah salah satu faktor yang menyumbang kepada kemiskinan dalam hidup seseorang.

Selain itu, kata Uztaz ada beberapa lagi amalan yang sudah biasa kita lakukan tanpa kita ketahui dan sedari juga penyebab mengapa rezeki kita tidak murah. Antaranya ialah makan dalam keadaan berjunub, pakai serban ketika duduk, dan menjahit pakaian pada badan.

Ada lagi kata Ustaz. Kita jangan cepat meninggalkan tempat sembahya…

Klang

Saya selalu percaya pengajaran dan pembelajaran tidak hanya terhad dalam lingkungan bilik kuliah semata-mata. Sesekali para pelajar perlu diberi ruang dan peluang untuk mengembangkan sayapnya dan meluaskan pandangannya. Sekaligus menterjemahkan apa yang diperoleh dalam kelas dalam bentuk amalan dan tindakan di lapangan.

Saya berkesempatan turun padang bersama lebih 100 orang pelajar menawarkan khidmat tenaga secara sukarela di Majlis Perbandaran Klang (MPK). Aktiviti yang dilakukan memang menyeronokkan. Kami sama-sama menanam bunga di Pengkalan Batu selain daripada mengecat gerai-gerai yang disewakan oleh MPK.

Saya lihat ada juga yang kekok memegang cangkul. Malah tidak tahu buat batas juga. Ini tidaklah menghairankan sangat kerana remaja kini bukan macam zaman remaja kita. Mereka mungkin tidak pernah ada peluang untuk "menanam" di laman rumah. Barangkali tiada laman atau semuanya dilakukan oleh tukang kebun. Mereka tidak boleh disalahkan kerana mereka lahir ketika aktiviti …