Skip to main content

Nama

"Tak duduk Madinah lagi ke?

Di majlis rewang Pak Manaf saya disapa rakan seperjiranan hampir 40 tahun lalu. Kata-kata di atas terpacul dari mulutnya. Saya senyum sahaja kerana saya tahu dia silap orang. Saya bukanlah yang dia maksudkan itu.

Ahmad Kamil Mohamed (AKM), Kamel Taufik Abd Ghani (KT) dan Muhd Kamil Ibrahim(MKI) adalah tiga personaliti yang berbeza. Persamaannya cuma mereka bekerja di bawah satu bumbung- UiTM Segamat. Selebihnya, tidak ada persamaan pun.

KT dan MKI sudah pasti lebih terserlah keintelektualannya bersama gelaran Profesor Madya dan Profesor yang mengiringi nama mereka.AKM cuma seorang pensyarah biasa yang tidak dikenali malah mungkin asing hatta di kalangan warga kampus.

Namun memiliki nama yang hampir sama mampu mengundang persepsi di luar jangka. AKM pernah dikejutkan dengan panggilan telefon dari seorang pemanggil dari Kelang yang bertanyakan tentang masalah pengajian anaknya. AKM terpegun seketika tetapi cepat menangkap bahawa kekeliruan sedang berlaku. AKM lantas menyarankannya sama ada beliau ingin bercakap dengan Pengarah kerana AKM amat pasti memang itu pun hasratnya.

AKM tersenyum sendirian. Ini bukanlah insiden pertama AKM mengalaminya. Di luar sana, sudah ada kenalan isteri AKM yang mengusik nakal " Suami you makin popular sekarang". AKM juga ketawa dengan cerita yang tidak berapa lucu itu. AKM juga dipersepsi sedikit negatif oleh bapa saudara sendiri apabila soal tender projek UiTM disuarakan kepadanya oleh kawan baiknya. Yang pasti AKM tidak akan menjadi KT apatah lagi MKI. KT dan MKI adalah dua nama besar. MKI lebih terserlah malah ikon di kalangan warga Segamat. Kewujudan AKM tidak lebih bagaikan melukut di tepi gantang.

AKM tetap AKM!

Pena Tumpul - Apa ada pada nama

Comments

Popular posts from this blog

Mirip

Biasa sangat kita dengar orang kata kalau anak perempuan mirip rupa ayah, sejuk. Apa yang sejuk itulah yang sampai kini saya kurang pasti jawapannya. Barangkali rumahtangga yang sejuk. Rumahtangga ayah dan ibu akan sentiasa aman bahagia tanpa sengketa mungkin. Dan, kalau anak lelaki mirip wajah ibunya, dikatakan juga rumahtangga yang dibina akan turut sejuk. Sebaliknya kalau anak perempuan mewarisi wajah ibu dan anak lelaki mirip paras bapanya berkemungkinan rumah tangga akan panas. Akan selalu berlaku sengketa. Sejauh mana benarkah kenyataan yang tiada data-data empirikal ini? Cakap-cakap kosong ini cuma disebarkan dari mulut orang-orang tua dahulu dan ia terus tersebar dari satu generasi ke satu generasi dan tidak sangat perlu untuk dipercayai pun. Saya melihat kesejahteraan sesebuah bahtera rumah tangga banyak bergantung kepada bagaimana ia dikemudi oleh nakhodanya berpandukan kompas iman dan diterima dengan senang hati oleh ahli-ahli bahteranya. Itu sahaja. Yang lain-lain itu kala…

Seluar

Seorang Ustaz berkongsi ilmu yang tidak pernah saya tahu sebelum ini. Pada mulanya agak sukar
untuk menerima kebenarannya. Macam tidak nampak logiknya. Pun begitu, mengambil kira kapasitinya sebagai seorang Usataz yang berkredibel, saya memilih untuk mempercayainya malah berhasrat untuk meninggalkan yang tidak sepatutnya dibuat.

Saya percaya selama ini ramai antara kita yang sudah sangat biasa memakai seluar sambil berdiri. Tidak wajar dilakukan sebenarnya. Kata Ustaz, kita sepatutnya pakai seluar sambil duduk. Macam ganjil bunyinya. Namun, amalan memakai seluar sambil berdiri ini adalah salah satu faktor yang menyumbang kepada kemiskinan dalam hidup seseorang.

Selain itu, kata Uztaz ada beberapa lagi amalan yang sudah biasa kita lakukan tanpa kita ketahui dan sedari juga penyebab mengapa rezeki kita tidak murah. Antaranya ialah makan dalam keadaan berjunub, pakai serban ketika duduk, dan menjahit pakaian pada badan.

Ada lagi kata Ustaz. Kita jangan cepat meninggalkan tempat sembahya…

Klang

Saya selalu percaya pengajaran dan pembelajaran tidak hanya terhad dalam lingkungan bilik kuliah semata-mata. Sesekali para pelajar perlu diberi ruang dan peluang untuk mengembangkan sayapnya dan meluaskan pandangannya. Sekaligus menterjemahkan apa yang diperoleh dalam kelas dalam bentuk amalan dan tindakan di lapangan.

Saya berkesempatan turun padang bersama lebih 100 orang pelajar menawarkan khidmat tenaga secara sukarela di Majlis Perbandaran Klang (MPK). Aktiviti yang dilakukan memang menyeronokkan. Kami sama-sama menanam bunga di Pengkalan Batu selain daripada mengecat gerai-gerai yang disewakan oleh MPK.

Saya lihat ada juga yang kekok memegang cangkul. Malah tidak tahu buat batas juga. Ini tidaklah menghairankan sangat kerana remaja kini bukan macam zaman remaja kita. Mereka mungkin tidak pernah ada peluang untuk "menanam" di laman rumah. Barangkali tiada laman atau semuanya dilakukan oleh tukang kebun. Mereka tidak boleh disalahkan kerana mereka lahir ketika aktiviti …