Skip to main content

Watak

"Watak sebenar seseorang adalah apa yang dilakukannya ketika tiada seorang pun yang tahu, kecuali dirinya sendiri dan tentunya Penciptanya"

Kenyataan di atas memang ada benarnya. Kadang-kadang gerak laku kita berbeza mengikut situasi. Di depan orang lain lakunya dan di belakang juga lain. Depan dan belakang tidak sama. Di depan orang pijak semut, semut pun tak mati kerana halus dan sopannya kita tetapi di belakang lain pula ceritanya. Silap-silap gajah pun boleh pengsan hanya kerana jentikan kita.

Saya suka berkongsi cerita yang mungkin agak melucukan namun ada pengajarannya. Ia berkisar tentang bagaimana kita mengemudi watak kita. Mantoba yang baru bertunang dengan bakal isterinya, Loyah mahu mengejutkan Loyah dengan membawanya ke rumah yang bakal dihuninya bila sudah diijab kabulkan kelak. Loyah pastinya sangat teruja dengan kejutan itu. Sesampai di rumah tersebut, Mantoba meminta agar Loyah menutup matanya dengan saputangan. Dengan penuh debaran Loyah membiarkan sahaja tangannya dipimpin Mantoba menerokai setiap pelusuk rumah. Tiba di ruang tamu, Mantoba teringat kunci bilik tidor rumah itu yang tertinggal di dalam keretanya. Mantoba meminta tunangnya menunggu di ruang tengah dengan mata tertutup hingga Mantoba kembali semula dengan kunci.

Ketika Mantoba keluar mengambil kunci, Loyah terasa perut memulas yang bukan kepalang. Dia sedar dia telah menahan untuk tidak membuang angin sejak dalam kereta lagi tetapi kerana malu kepada tunangnya dia menahannya sehabis daya. Kini dia keseorangan dan memikirkan bahawa ia waktu terbaik untuknya menyelesaikan urusannya yang sudah lama tertangguh. Dia melepaskannya semahu-mahunya. Sejurus kemudian, Mantoba kembali semula dengan kuncinya dan segera membuka ikatan saputangan di mata Loyah.

Sebaik sahaja matanya dibuka, Loyah terus pengsan! Kenapa Loyah pengsan? Dia menyangka dia seorang diri tadi bila dia melaksanakan 'urusan peribadi'nya tadi, sebaliknya tidak. Di ruang tengah berkumpul seluruh ahli keluarga Mantoba sejak mereka berdua masuk tadi.

Loyah malu bukan kepalang!

Pena Tumpul - Dia sentiasa dan sentiasa melihat kita

Comments

Popular posts from this blog

Mirip

Biasa sangat kita dengar orang kata kalau anak perempuan mirip rupa ayah, sejuk. Apa yang sejuk itulah yang sampai kini saya kurang pasti jawapannya. Barangkali rumahtangga yang sejuk. Rumahtangga ayah dan ibu akan sentiasa aman bahagia tanpa sengketa mungkin. Dan, kalau anak lelaki mirip wajah ibunya, dikatakan juga rumahtangga yang dibina akan turut sejuk. Sebaliknya kalau anak perempuan mewarisi wajah ibu dan anak lelaki mirip paras bapanya berkemungkinan rumah tangga akan panas. Akan selalu berlaku sengketa. Sejauh mana benarkah kenyataan yang tiada data-data empirikal ini? Cakap-cakap kosong ini cuma disebarkan dari mulut orang-orang tua dahulu dan ia terus tersebar dari satu generasi ke satu generasi dan tidak sangat perlu untuk dipercayai pun. Saya melihat kesejahteraan sesebuah bahtera rumah tangga banyak bergantung kepada bagaimana ia dikemudi oleh nakhodanya berpandukan kompas iman dan diterima dengan senang hati oleh ahli-ahli bahteranya. Itu sahaja. Yang lain-lain itu kala…

Seluar

Seorang Ustaz berkongsi ilmu yang tidak pernah saya tahu sebelum ini. Pada mulanya agak sukar
untuk menerima kebenarannya. Macam tidak nampak logiknya. Pun begitu, mengambil kira kapasitinya sebagai seorang Usataz yang berkredibel, saya memilih untuk mempercayainya malah berhasrat untuk meninggalkan yang tidak sepatutnya dibuat.

Saya percaya selama ini ramai antara kita yang sudah sangat biasa memakai seluar sambil berdiri. Tidak wajar dilakukan sebenarnya. Kata Ustaz, kita sepatutnya pakai seluar sambil duduk. Macam ganjil bunyinya. Namun, amalan memakai seluar sambil berdiri ini adalah salah satu faktor yang menyumbang kepada kemiskinan dalam hidup seseorang.

Selain itu, kata Uztaz ada beberapa lagi amalan yang sudah biasa kita lakukan tanpa kita ketahui dan sedari juga penyebab mengapa rezeki kita tidak murah. Antaranya ialah makan dalam keadaan berjunub, pakai serban ketika duduk, dan menjahit pakaian pada badan.

Ada lagi kata Ustaz. Kita jangan cepat meninggalkan tempat sembahya…

Klang

Saya selalu percaya pengajaran dan pembelajaran tidak hanya terhad dalam lingkungan bilik kuliah semata-mata. Sesekali para pelajar perlu diberi ruang dan peluang untuk mengembangkan sayapnya dan meluaskan pandangannya. Sekaligus menterjemahkan apa yang diperoleh dalam kelas dalam bentuk amalan dan tindakan di lapangan.

Saya berkesempatan turun padang bersama lebih 100 orang pelajar menawarkan khidmat tenaga secara sukarela di Majlis Perbandaran Klang (MPK). Aktiviti yang dilakukan memang menyeronokkan. Kami sama-sama menanam bunga di Pengkalan Batu selain daripada mengecat gerai-gerai yang disewakan oleh MPK.

Saya lihat ada juga yang kekok memegang cangkul. Malah tidak tahu buat batas juga. Ini tidaklah menghairankan sangat kerana remaja kini bukan macam zaman remaja kita. Mereka mungkin tidak pernah ada peluang untuk "menanam" di laman rumah. Barangkali tiada laman atau semuanya dilakukan oleh tukang kebun. Mereka tidak boleh disalahkan kerana mereka lahir ketika aktiviti …