Skip to main content

Puas

Seorang taulan lama yang sudah bertahun-tahun tidak saya temui saya kunjungi malam ini. Dia seorang rakan sekelas yang sangat baik dan suka membantu. Pencapaian akademiknya sewaktu dalam kelas agak cemerlang, cuma selepas tamat sekolah saya dan dia terus terpisah dan membawa haluan masing-masing. Cuma sesekali terserempak di kala hari raya.

Dia masih sihat dan nampak sihat. Mengalami sakit-sakit biasa di awal 50an bukanlah luar biasa. Lenguh sana dan sini juga gejala biasa di usia begini. Ia petanda bahawa kita di penghujung usia sebenarnya. Dia masih juga macam dulu. Tutur bicaranya dan mudah mesra. Suka juga berseloroh. Memang sangat selesa kalau bersamanya mendengar celotehnya yang macam tiada penghujungnya. Tidak hairanlah sewaktu di sekolah dahulu, dia sering menjuarai acara syarahan dan debat. Saya jangkakan dia bakal jadi ahli politik hebat suatu hari nanti, namun ia tidak berlaku pun. Dia cuma seorang pemandu lori biasa sahaja. Sudah begitu ketentuanNya.

Bertemunya kali ini dia banyak merungut tentang dirinya yang tidak kena itu dan ini. Kurang itu dan kurang ini juga. Dia seolah-olah menyesali hidupnya. Saya tidak nampak lagi cerianya yang dulu. Begitu juga selorohnya yang dulu. Dia kata makan tidak seselera dan sekuat dulu. Tenaga juga tidak sehebat dulu. Tidor juga tidak senyenyak dulu. Mudah sahaja terjaga di waktu malam, katanya. Dia kelihatannya tidak selesa dengan apa yang di alaminya.

Saya berseoloroh dengannya. Saya kata, kita sudah puas sangat makan. Sudah puas juga berjalan. Sudah puas juga tidor. Sudah setengah abad kita seronok melakukan kerja-kerja itu semua. Sekarang ini kita lakukanlah pula sesuatu yang tidak pernah atau tidak sangat selalu sangat kita lakukan dulu. Ketika kita tidak lagi sangat berselera untuk makan lagi macam dulu, tentunya sangat baik untuk kita berpuasa sunat misalnya. Ketika kita sudah tidak boleh renyah-renyah bergerak macam dulu, pastinya ini masa terbaik untuk kita banyak berdiam di satu tempat dan isikan dengan membaca Quran misalnya. Ketika kita sudah tidak boleh tidor senyenyak dulu dan sering terjaga malam, bukankah ia juga momen terbaik untuk kita melakukan sesuatu yang mungkin tidak pernah kita buat dulu, mendirikan malam dan merapatkan diri denganNya.

Kita, manusia memang tidak pernah puas!

Pena Tumpul - Peringatan buat diri

Comments

Popular posts from this blog

Mirip

Biasa sangat kita dengar orang kata kalau anak perempuan mirip rupa ayah, sejuk. Apa yang sejuk itulah yang sampai kini saya kurang pasti jawapannya. Barangkali rumahtangga yang sejuk. Rumahtangga ayah dan ibu akan sentiasa aman bahagia tanpa sengketa mungkin. Dan, kalau anak lelaki mirip wajah ibunya, dikatakan juga rumahtangga yang dibina akan turut sejuk. Sebaliknya kalau anak perempuan mewarisi wajah ibu dan anak lelaki mirip paras bapanya berkemungkinan rumah tangga akan panas. Akan selalu berlaku sengketa. Sejauh mana benarkah kenyataan yang tiada data-data empirikal ini? Cakap-cakap kosong ini cuma disebarkan dari mulut orang-orang tua dahulu dan ia terus tersebar dari satu generasi ke satu generasi dan tidak sangat perlu untuk dipercayai pun. Saya melihat kesejahteraan sesebuah bahtera rumah tangga banyak bergantung kepada bagaimana ia dikemudi oleh nakhodanya berpandukan kompas iman dan diterima dengan senang hati oleh ahli-ahli bahteranya. Itu sahaja. Yang lain-lain itu kala…

Seluar

Seorang Ustaz berkongsi ilmu yang tidak pernah saya tahu sebelum ini. Pada mulanya agak sukar
untuk menerima kebenarannya. Macam tidak nampak logiknya. Pun begitu, mengambil kira kapasitinya sebagai seorang Usataz yang berkredibel, saya memilih untuk mempercayainya malah berhasrat untuk meninggalkan yang tidak sepatutnya dibuat.

Saya percaya selama ini ramai antara kita yang sudah sangat biasa memakai seluar sambil berdiri. Tidak wajar dilakukan sebenarnya. Kata Ustaz, kita sepatutnya pakai seluar sambil duduk. Macam ganjil bunyinya. Namun, amalan memakai seluar sambil berdiri ini adalah salah satu faktor yang menyumbang kepada kemiskinan dalam hidup seseorang.

Selain itu, kata Uztaz ada beberapa lagi amalan yang sudah biasa kita lakukan tanpa kita ketahui dan sedari juga penyebab mengapa rezeki kita tidak murah. Antaranya ialah makan dalam keadaan berjunub, pakai serban ketika duduk, dan menjahit pakaian pada badan.

Ada lagi kata Ustaz. Kita jangan cepat meninggalkan tempat sembahya…

Klang

Saya selalu percaya pengajaran dan pembelajaran tidak hanya terhad dalam lingkungan bilik kuliah semata-mata. Sesekali para pelajar perlu diberi ruang dan peluang untuk mengembangkan sayapnya dan meluaskan pandangannya. Sekaligus menterjemahkan apa yang diperoleh dalam kelas dalam bentuk amalan dan tindakan di lapangan.

Saya berkesempatan turun padang bersama lebih 100 orang pelajar menawarkan khidmat tenaga secara sukarela di Majlis Perbandaran Klang (MPK). Aktiviti yang dilakukan memang menyeronokkan. Kami sama-sama menanam bunga di Pengkalan Batu selain daripada mengecat gerai-gerai yang disewakan oleh MPK.

Saya lihat ada juga yang kekok memegang cangkul. Malah tidak tahu buat batas juga. Ini tidaklah menghairankan sangat kerana remaja kini bukan macam zaman remaja kita. Mereka mungkin tidak pernah ada peluang untuk "menanam" di laman rumah. Barangkali tiada laman atau semuanya dilakukan oleh tukang kebun. Mereka tidak boleh disalahkan kerana mereka lahir ketika aktiviti …