Skip to main content

Kahwin


Musim cuti sekolah begitu sinonim dengan majlis perkahwinan. Kad undangan perkahwinan
bertal-talu datangnya dari jauh dan dekat. Ada yang cukup dikenali dan tidak kurang yang tidak diketahui pun siapa pengirimnya. Ketika musim tengkujuh pun masih lagi ada yang cukup berani untuk menganjurkan majlis perkahwinan justeru di musim cuti sekolah beginilah saudara mara dapat berkumpul untuk sama-sama membantu.

Sejak beberapa hari yang lalu saya berkampung di rumah Pak Manaf kerana majlis berelat anak gadisnya. Saya memilih untuk menolak beberapa jemputan dan lebih terdorong untuk menyumbang tenaga yang termampu di rumah Pak Manaf dan isterinya Mak Usu Juri. Undangan Pak Manaf tidak wajar saya tolak pun kerana Pak Manaf sendiri yang sangat ringan tangan di kenduri kendara termasuklah rumah saya. Pak Manaf terlalu baik untuk dihampakan permintaannya.


Saya kagum melihat semangat gotong royong yang dipamerkan oleh warga kampung Gudang Garam. Tolong menolong dalam memasak. Sebenarnya amalan begini sudah kian pupus bersama peredaran masa. Orang ramai sekarang lebih cenderung untuk melaksankanannya secara catering dengan alasan lebih mudah dan tidak banyak kerenah. Dari penyediaan balai tetamu, pelamin, jamuan malah kompang juga diuruskan sepenuhnya oleh pihak ketiga. Tuan Rumah hanya berperanan sebagai penasihat dan paling penting membekalkan duit. Segalanya beres dengan syarat ada banyak duit!

Bila melihat pelbagai bentuk dan rupa kad undangan yang indah mempesona mewarnai majlis perkahwinan kini, saya teringat awal 70an dulu. Mak itam yang bakal melangsungkan perkahwinan pada 26.11.1972,"mendera" saya menulis tangan surat jemputan sekitar 200 salinan di atas helaian buku latihan sekolah. Teruknya kala itu tanpa alat-alat canggih seperti sekarang, mesin taip bukanlah mampu sangat untuk dimiliki satu, komputer jauh sekali apatah lagi mesin fotokopi! Dalam kepayahan dan keterpaksaan saya memenuhi permintaan Mak Itam.Kini Mak Itam bahagia dengan Pak Itam bersama anak dan cucu.

Menganjurkan majlis perkahwinan dulu-dulu mudah sangat berbanding kini. Sebiji telur rebus cuma perlu dibungkus dalam kertas tisu. Tidak perlulah bersusah payah menambah belanja menyediakan pelbagai beg kertas dan bermacam pula isi di dalamnya.

Kak Long akan berelat (istilah lama) bulan September ini. Saya cadangkan padanya supaya lari daripada kebiasaan ini. Tidak perlu rengsa dengan aksesori remeh temeh ini. Buat yang perlu sahaja dan hasilnya jimat belanja. Buatlah kad undangan yang paling murah tetapi sampai dan difahami mereka yang di undang.

Saya tidak fikir Kak Long setuju kerana: "Apalah nanti kata orang!"

Pena Tumpul - Khabarnya pelamin anak Pak Manaf sahaja sudah cecah 3K

Comments

Popular posts from this blog

Mirip

Biasa sangat kita dengar orang kata kalau anak perempuan mirip rupa ayah, sejuk. Apa yang sejuk itulah yang sampai kini saya kurang pasti jawapannya. Barangkali rumahtangga yang sejuk. Rumahtangga ayah dan ibu akan sentiasa aman bahagia tanpa sengketa mungkin. Dan, kalau anak lelaki mirip wajah ibunya, dikatakan juga rumahtangga yang dibina akan turut sejuk. Sebaliknya kalau anak perempuan mewarisi wajah ibu dan anak lelaki mirip paras bapanya berkemungkinan rumah tangga akan panas. Akan selalu berlaku sengketa. Sejauh mana benarkah kenyataan yang tiada data-data empirikal ini? Cakap-cakap kosong ini cuma disebarkan dari mulut orang-orang tua dahulu dan ia terus tersebar dari satu generasi ke satu generasi dan tidak sangat perlu untuk dipercayai pun. Saya melihat kesejahteraan sesebuah bahtera rumah tangga banyak bergantung kepada bagaimana ia dikemudi oleh nakhodanya berpandukan kompas iman dan diterima dengan senang hati oleh ahli-ahli bahteranya. Itu sahaja. Yang lain-lain itu kala…

Seluar

Seorang Ustaz berkongsi ilmu yang tidak pernah saya tahu sebelum ini. Pada mulanya agak sukar
untuk menerima kebenarannya. Macam tidak nampak logiknya. Pun begitu, mengambil kira kapasitinya sebagai seorang Usataz yang berkredibel, saya memilih untuk mempercayainya malah berhasrat untuk meninggalkan yang tidak sepatutnya dibuat.

Saya percaya selama ini ramai antara kita yang sudah sangat biasa memakai seluar sambil berdiri. Tidak wajar dilakukan sebenarnya. Kata Ustaz, kita sepatutnya pakai seluar sambil duduk. Macam ganjil bunyinya. Namun, amalan memakai seluar sambil berdiri ini adalah salah satu faktor yang menyumbang kepada kemiskinan dalam hidup seseorang.

Selain itu, kata Uztaz ada beberapa lagi amalan yang sudah biasa kita lakukan tanpa kita ketahui dan sedari juga penyebab mengapa rezeki kita tidak murah. Antaranya ialah makan dalam keadaan berjunub, pakai serban ketika duduk, dan menjahit pakaian pada badan.

Ada lagi kata Ustaz. Kita jangan cepat meninggalkan tempat sembahya…

Klang

Saya selalu percaya pengajaran dan pembelajaran tidak hanya terhad dalam lingkungan bilik kuliah semata-mata. Sesekali para pelajar perlu diberi ruang dan peluang untuk mengembangkan sayapnya dan meluaskan pandangannya. Sekaligus menterjemahkan apa yang diperoleh dalam kelas dalam bentuk amalan dan tindakan di lapangan.

Saya berkesempatan turun padang bersama lebih 100 orang pelajar menawarkan khidmat tenaga secara sukarela di Majlis Perbandaran Klang (MPK). Aktiviti yang dilakukan memang menyeronokkan. Kami sama-sama menanam bunga di Pengkalan Batu selain daripada mengecat gerai-gerai yang disewakan oleh MPK.

Saya lihat ada juga yang kekok memegang cangkul. Malah tidak tahu buat batas juga. Ini tidaklah menghairankan sangat kerana remaja kini bukan macam zaman remaja kita. Mereka mungkin tidak pernah ada peluang untuk "menanam" di laman rumah. Barangkali tiada laman atau semuanya dilakukan oleh tukang kebun. Mereka tidak boleh disalahkan kerana mereka lahir ketika aktiviti …