Skip to main content

Tukar


Ada ketikanya saya terfikir melakukan sesuatu yang kelihatannya sudah lapuk ditelan zaman. Antaranya keinginan untuk mempraktikkan semula amalan sistem barter atau tukar barang dalam urusan jual beli. Keperluan untuk sesekali menggunakan sistem yang pernah popular sebelum mata wang diperkenalkan dilihat mendesak bila mana ada orang yang kurang wang tetapi lebih pada yang lain.


Ada yang miskin wang tapi di sisi yang lain kaya dengan batang tubuh yang bertenaga. Kelebihan memiliki keupayaan tulang empat kerat rasanya tidak wajar dipersiakan tetapi perlu dimanipulasi sebaiknya. Saya juga percaya menggunakan wang bukanlah satu-satunya cara yang ada untuk memiliki dan membeli sesuatu. Dalam keadaan yang lebih ekstrim, sekiranya ada hutang yang memang tidak mampu untuk dilangsaikan dengan wang, ia boleh sahaja dilunaskan dengan kaedah tukar barang ini. Barang tidak juga semestinya ditukar dengan barang apatahlagi wang. Ia boleh juga ditukar dengan perkhidmatan yang tidak melibatkan wang pun.


Saya berdepan dengan seorang yang kelihatannya punya masalah untuk menjelaskan sejumlah wang sebagai harga kepada sebuah barang yang dibelinya. Saya tahu dia memang tiada wang. Namun saya melihat sisi lainnya. Dia masih kuat. Bertenaga. Saya mahu dia menjelaskan hutangnya dengan curahan keringat dari batang tubuhnya. Saya tidak melihat itu satu kesalahan. Dia dapat barang yang diperlukannya dan saya pula dapat khidmatnya. Saya rasa itu adil.


Pena Tumpul - Pernah mencuci pinggan di kedai mamak untuk sepinggan sajian tengahari

Comments

Popular posts from this blog

Mirip

Biasa sangat kita dengar orang kata kalau anak perempuan mirip rupa ayah, sejuk. Apa yang sejuk itulah yang sampai kini saya kurang pasti jawapannya. Barangkali rumahtangga yang sejuk. Rumahtangga ayah dan ibu akan sentiasa aman bahagia tanpa sengketa mungkin. Dan, kalau anak lelaki mirip wajah ibunya, dikatakan juga rumahtangga yang dibina akan turut sejuk. Sebaliknya kalau anak perempuan mewarisi wajah ibu dan anak lelaki mirip paras bapanya berkemungkinan rumah tangga akan panas. Akan selalu berlaku sengketa. Sejauh mana benarkah kenyataan yang tiada data-data empirikal ini? Cakap-cakap kosong ini cuma disebarkan dari mulut orang-orang tua dahulu dan ia terus tersebar dari satu generasi ke satu generasi dan tidak sangat perlu untuk dipercayai pun. Saya melihat kesejahteraan sesebuah bahtera rumah tangga banyak bergantung kepada bagaimana ia dikemudi oleh nakhodanya berpandukan kompas iman dan diterima dengan senang hati oleh ahli-ahli bahteranya. Itu sahaja. Yang lain-lain itu kala…

Seluar

Seorang Ustaz berkongsi ilmu yang tidak pernah saya tahu sebelum ini. Pada mulanya agak sukar
untuk menerima kebenarannya. Macam tidak nampak logiknya. Pun begitu, mengambil kira kapasitinya sebagai seorang Usataz yang berkredibel, saya memilih untuk mempercayainya malah berhasrat untuk meninggalkan yang tidak sepatutnya dibuat.

Saya percaya selama ini ramai antara kita yang sudah sangat biasa memakai seluar sambil berdiri. Tidak wajar dilakukan sebenarnya. Kata Ustaz, kita sepatutnya pakai seluar sambil duduk. Macam ganjil bunyinya. Namun, amalan memakai seluar sambil berdiri ini adalah salah satu faktor yang menyumbang kepada kemiskinan dalam hidup seseorang.

Selain itu, kata Uztaz ada beberapa lagi amalan yang sudah biasa kita lakukan tanpa kita ketahui dan sedari juga penyebab mengapa rezeki kita tidak murah. Antaranya ialah makan dalam keadaan berjunub, pakai serban ketika duduk, dan menjahit pakaian pada badan.

Ada lagi kata Ustaz. Kita jangan cepat meninggalkan tempat sembahya…

Klang

Saya selalu percaya pengajaran dan pembelajaran tidak hanya terhad dalam lingkungan bilik kuliah semata-mata. Sesekali para pelajar perlu diberi ruang dan peluang untuk mengembangkan sayapnya dan meluaskan pandangannya. Sekaligus menterjemahkan apa yang diperoleh dalam kelas dalam bentuk amalan dan tindakan di lapangan.

Saya berkesempatan turun padang bersama lebih 100 orang pelajar menawarkan khidmat tenaga secara sukarela di Majlis Perbandaran Klang (MPK). Aktiviti yang dilakukan memang menyeronokkan. Kami sama-sama menanam bunga di Pengkalan Batu selain daripada mengecat gerai-gerai yang disewakan oleh MPK.

Saya lihat ada juga yang kekok memegang cangkul. Malah tidak tahu buat batas juga. Ini tidaklah menghairankan sangat kerana remaja kini bukan macam zaman remaja kita. Mereka mungkin tidak pernah ada peluang untuk "menanam" di laman rumah. Barangkali tiada laman atau semuanya dilakukan oleh tukang kebun. Mereka tidak boleh disalahkan kerana mereka lahir ketika aktiviti …