Skip to main content

Kesayangan

Bucing meluahkan rasa mualnya dengan sikap majikannya yang mengamalkan pilih kasih. Dalam kata yang lebih mudah, majikannya ada staf kesayangan. Saya beritahu Bucing,  "favouritism" memang amalan biasa yang melibatkan hubungan majikan dan pekerja. Malah amalan pilih kasih juga berlaku di antara ibubapa dengan anak-anak, juga guru dengan pelajar.

Sebagai seorang pekerja yang agak baru menyertai organisasinya, saya menasihatkannya supaya dapat menerimanya dengan hati terbuka dan lapang dada. Dikhuatiri jika dia begitu sebok memikirkannya, dia sendiri yang akan tertekan dan akhirnya menjejaskan tumpuan kerjanya.

Walaupun ada segelintir majikan yang menafikan bahawa ada staf yang memang disayanginya berbanding staf-staf yang lain, ia sebenarnya menipu dirinya sendiri. Mereka perlu menyatakan kebenaran bahawa amalan pilih kasih memang berlaku dan sekaligus perlu bijak mengurus dan menjaga hati dan perasaan staf lain yang mungkin merasai diri mereka dipinggirkan.

Saya katakan pada Bucing bukanlah seronok dan hebat sangat pun menjadi anak emas bos.Tidak bebas dan sentiasa dalam "perhatian" bos. Pergerakan terhad. Rasa bagai "diikat" dengan tali oleh bos. Saya ceritakan padanya kisah seekor serigala dan seekor anjing yang saya kira ada kaitan dengan isu pilih kasih ini.

Seekor serigala yang sudah berhari-hari tidak makan cukup bernasib baik kerana tiba-tiba lalu rakan baiknya seekor anjing yang simpati dengan nasib serigala itu. "Aku kesian tengok kau ni, nak makan pun susah. Tengok aku. Tuan aku beri aku makan, dan tak perlulah aku susah-susah nak cari makan sendiri", ujar anjing kepada serigala. 

"Aku pun ingin jadi macam kau, janji aku ada tempat dan senang dapat makan", kata serigala pula.
"Kalau macam tu, mari ikut aku jumpa tuan aku", balas anjing.  Dalam perjalanan, serigala terpandang kesan helaian bulu yang telah tertanggal dari tengkok anjing itu dan bertanya kepada anjing apa yang berlaku.

"Itu perkara kecik aja. Malam hari, tuan aku akan menyarungkan rantai di leher supaya aku tak merayau ke mana-mana. Mula-mula rasa rimas jugak, tapi sekarang biasa aja", jawab anjing.

"Ya ke?, kalau macam tu tak apalah, selamat tinggal", kata serigala berlalu meninggalkan anjing termangu-mangu.

Saya tidak perlu menjelaskan apa-apa lagi kepada Bucing kerana saya tahu dia faham apa yang saya cuba sampaikan padanya melalui cerita itu. 

Pena Tumpul - Lebih baik kebulur bebas daripada gemok tetapi terikat

Comments

Popular posts from this blog

Mirip

Biasa sangat kita dengar orang kata kalau anak perempuan mirip rupa ayah, sejuk. Apa yang sejuk itulah yang sampai kini saya kurang pasti jawapannya. Barangkali rumahtangga yang sejuk. Rumahtangga ayah dan ibu akan sentiasa aman bahagia tanpa sengketa mungkin. Dan, kalau anak lelaki mirip wajah ibunya, dikatakan juga rumahtangga yang dibina akan turut sejuk. Sebaliknya kalau anak perempuan mewarisi wajah ibu dan anak lelaki mirip paras bapanya berkemungkinan rumah tangga akan panas. Akan selalu berlaku sengketa. Sejauh mana benarkah kenyataan yang tiada data-data empirikal ini? Cakap-cakap kosong ini cuma disebarkan dari mulut orang-orang tua dahulu dan ia terus tersebar dari satu generasi ke satu generasi dan tidak sangat perlu untuk dipercayai pun. Saya melihat kesejahteraan sesebuah bahtera rumah tangga banyak bergantung kepada bagaimana ia dikemudi oleh nakhodanya berpandukan kompas iman dan diterima dengan senang hati oleh ahli-ahli bahteranya. Itu sahaja. Yang lain-lain itu kala…

Seluar

Seorang Ustaz berkongsi ilmu yang tidak pernah saya tahu sebelum ini. Pada mulanya agak sukar
untuk menerima kebenarannya. Macam tidak nampak logiknya. Pun begitu, mengambil kira kapasitinya sebagai seorang Usataz yang berkredibel, saya memilih untuk mempercayainya malah berhasrat untuk meninggalkan yang tidak sepatutnya dibuat.

Saya percaya selama ini ramai antara kita yang sudah sangat biasa memakai seluar sambil berdiri. Tidak wajar dilakukan sebenarnya. Kata Ustaz, kita sepatutnya pakai seluar sambil duduk. Macam ganjil bunyinya. Namun, amalan memakai seluar sambil berdiri ini adalah salah satu faktor yang menyumbang kepada kemiskinan dalam hidup seseorang.

Selain itu, kata Uztaz ada beberapa lagi amalan yang sudah biasa kita lakukan tanpa kita ketahui dan sedari juga penyebab mengapa rezeki kita tidak murah. Antaranya ialah makan dalam keadaan berjunub, pakai serban ketika duduk, dan menjahit pakaian pada badan.

Ada lagi kata Ustaz. Kita jangan cepat meninggalkan tempat sembahya…

Klang

Saya selalu percaya pengajaran dan pembelajaran tidak hanya terhad dalam lingkungan bilik kuliah semata-mata. Sesekali para pelajar perlu diberi ruang dan peluang untuk mengembangkan sayapnya dan meluaskan pandangannya. Sekaligus menterjemahkan apa yang diperoleh dalam kelas dalam bentuk amalan dan tindakan di lapangan.

Saya berkesempatan turun padang bersama lebih 100 orang pelajar menawarkan khidmat tenaga secara sukarela di Majlis Perbandaran Klang (MPK). Aktiviti yang dilakukan memang menyeronokkan. Kami sama-sama menanam bunga di Pengkalan Batu selain daripada mengecat gerai-gerai yang disewakan oleh MPK.

Saya lihat ada juga yang kekok memegang cangkul. Malah tidak tahu buat batas juga. Ini tidaklah menghairankan sangat kerana remaja kini bukan macam zaman remaja kita. Mereka mungkin tidak pernah ada peluang untuk "menanam" di laman rumah. Barangkali tiada laman atau semuanya dilakukan oleh tukang kebun. Mereka tidak boleh disalahkan kerana mereka lahir ketika aktiviti …