Tuesday, March 11, 2014

8C


Kata Dr Fazillah Kamsah, seorang isteri yang tidak elok perangai dan tingkahnya memiliki lapan sifat yang secara kebetulannya bermula dengan huruf C.

C1. CABAR
Lelaki mempunyai ego mereka tersendiri. Jadi mereka tidak suka dicabar terutama sekali oleh wanita. Wanita perlu tahu batas tindakan mereka agar lelaki tidak rasa tercabar. Isteri kalau bergaduh dengan suami mulalah kata "Kalau awak berani cubalah cari perempuan lain! " Dr Fadillah kata jangan cabar suami nanti suami buat betul-betul isteri juga yang putih mata…

C2. CABUL
Cabul ni bermaksud keji dari segi perangai sehingga seseorang wanita itu langsung tidak malu. Misalnya bergaul bebas dengan lelaki yang bukan muhrim tanpa menghirau batas pergaulan. Juga perbuatan dan kata-kata isteri yang tidak sopan (isteri hilang sifat malu)seperti menghamburkan kata-kata yang tidak baik pada mertua…

C3. CELUPAR
Wanita yang cantik akan kelihatan hodoh jika mulutnya celupar. Celupar lebih kurang cabul juga. Isteri selalu cakap yang tidak manis, selalu terlepas cakap pada suami sehingga membuat suami jauh hati.

C4. COMOT
Terdapat wanita yang cantik tetapi comot. Comot ini samada melibatkan wajah wanita itu, penampilannya yang selekeh, kerja yang dilakukan serta tindak-tanduknya. Contohnya, isteri bila ingin keluar rumah barulah hendak bersolek dan comel namun di rumah comot. Suami pula di tempat kerja asyik pula nampak yang comel mongel belaka … Ada isteri kata - mekap untuk suami, tetapi di rumah tidak pula dipraktikkan.

C5. CEMBURU
Cemburu perlu dalam sesuatu hubungan. Tetapi wanita yang terlampau cemburu hingga pasangannya merasa terkongkong akan membawa padah kepada perhubungan mereka. Ini membuatkan lelaki akan rasa diri mereka tidak dipercayai. Suami lemas kalau isteri cemburu berlebih-lebihan… asyik menelefon suami di tempat kerja. Suami baru balik kerja terus di tanya macam-macam. Bila suami balik lewat overtime mulalah syak yg bukan-bukan.

C6. CEREWET
Kata ulama, hati wanita terletak pada mulutnya. Oleh itu wanita perlu mengawal percakapannya. Suami tidak suka bila isteri cerewet tidak bertempat. Contohnya kalau suami bawa makan luar, isteri inginkan tempat yang ada class sahaja. Restoran perlu ada hawa dingin.

C7. CINCAI
Buat kerja rumah cincai, masak cincai, kemas rumah cincai, jaga anak pun cincai. Suami paling benci bila isteri cincai jaga anak… anak sudah masuk longkang namun emak masih melepak di depan tv lagi.

C8 CUAI
Kebiasaannya lelaki tidak suka jika pasangannya cuai terutama apabila ia melibatkan masa.. Misalnya apabila suami menetapkan keluar jam 3 tetapi pada masa yang ditetapkan, isteri masih sibuk bersiap, bersolek, mengemas. Ini akan membuatkan mereka benci kerana situasi sebegini.

8C ini lambang keperibadian muslimah yang lemah akhlaknya. Berpelajaran tinggi belum tentu tinggi akhlaknya. Namun kita insan yang mudah lupa dan lalai. Ada masanya mungkin juga kerana sifat suami dan keadaan sekeliling yang buat isteri mempunyai salah satu ciri-ciri 8C itu.

Pena Tumpul - Wanita sekarang memburu lelaki yang memiliki 5C sebagai pasangan hidup

No comments:

Tabir

A dakalanya kita merasakan apa yang kita buat seolah-olah tidak dihargai oleh orang lain. Kerja yang kita lakukan tidak dipandang orang ap...