Skip to main content

Dwipiawai

Haziq balik dari sekolah semalam merungut dan marah-marah. Pastinya ada sesuatu yang tidak kena dan merobek hatinya lantas mempamerkan dirinya begitu. Dia tidak puas hati dengan salah seorang gurunya dalam mengendalikan perilaku pelajarnya.Ketika dia dan beberapa rakannya dikenakan hukuman atas kesalahan yang dilakukannya,dua tiga yang lain terlepas pula dari hukuman. Dia tidak mempertikaikan hukuman yang dikenakan padanya kerana dia tahu dia bersalah dan memang wajar dihukum. Dia gagal untuk hadir latihan sukan dan memang patut dihukum pun.

Apa yang dilalui oleh Haziq adalah contoh amalan dwipiawai yang sering berlaku dan dilakukan pula secara sedar. Amalan "double standard" ini berlaku apabila ada pihak yang merencana tindakan mengikut kepentingan sendiri dan langsung meminggirkan lunas-lunas yang telah ditetapkan dan dipersetujui bersama. Atas kepentingan diri sendiri dan mereka yang bersekongkol dengannya, selalunya mereka yang diluar dari kepentingan ini akan dinafikan hak mereka dan menjadi mangsa tanpa sebab yang jelas dan wajar. Istilah 'orang kenal' dan 'saudara mara' dilihat menunjangi amalan tidak sehat dan tidak adil ini. Justeru itu kita melihat kerana sifat keakraban dan kekamian yang terbentuk ini, amalan dwipiawai ini disaksikan mengundang pelbagai persepsi dan tafsiran negatif yang mungkin betul dan mungkin tidak. Akan terbitlah cakap-cakap di belakang yang tidak enak didengar. Pilih kasih, berat sebelah dan pelbagai lagi istilah yang mencerminkan rasa tidak puas hati pihak yang dimangsakan.

Sini boleh, sana tidak boleh. Saya tidak boleh, dia boleh. Saya dapat dia pula tidak dapat. Hari ini cakap lain, esok cakap lain pula. Di sini cakap lain, di sana cakap lain. Saya dipilih sedangkan dia pula tidak dipilih. Tidak konsisten.

Saya selalu percaya sebarang keputusan yang dibuat dan lahir serta didorong dan dicemari oleh unsur-unsur yang terlalu peribadi selalunya akan berakhir dengan sesuatu yang amat tidak adil dan melukakan hati yang menerimanya. Jangan tersalah neraca!

Pena Tumpul - Bukan spesis amfibia

Comments

Popular posts from this blog

Mirip

Biasa sangat kita dengar orang kata kalau anak perempuan mirip rupa ayah, sejuk. Apa yang sejuk itulah yang sampai kini saya kurang pasti jawapannya. Barangkali rumahtangga yang sejuk. Rumahtangga ayah dan ibu akan sentiasa aman bahagia tanpa sengketa mungkin. Dan, kalau anak lelaki mirip wajah ibunya, dikatakan juga rumahtangga yang dibina akan turut sejuk. Sebaliknya kalau anak perempuan mewarisi wajah ibu dan anak lelaki mirip paras bapanya berkemungkinan rumah tangga akan panas. Akan selalu berlaku sengketa. Sejauh mana benarkah kenyataan yang tiada data-data empirikal ini? Cakap-cakap kosong ini cuma disebarkan dari mulut orang-orang tua dahulu dan ia terus tersebar dari satu generasi ke satu generasi dan tidak sangat perlu untuk dipercayai pun. Saya melihat kesejahteraan sesebuah bahtera rumah tangga banyak bergantung kepada bagaimana ia dikemudi oleh nakhodanya berpandukan kompas iman dan diterima dengan senang hati oleh ahli-ahli bahteranya. Itu sahaja. Yang lain-lain itu kala…

Seluar

Seorang Ustaz berkongsi ilmu yang tidak pernah saya tahu sebelum ini. Pada mulanya agak sukar
untuk menerima kebenarannya. Macam tidak nampak logiknya. Pun begitu, mengambil kira kapasitinya sebagai seorang Usataz yang berkredibel, saya memilih untuk mempercayainya malah berhasrat untuk meninggalkan yang tidak sepatutnya dibuat.

Saya percaya selama ini ramai antara kita yang sudah sangat biasa memakai seluar sambil berdiri. Tidak wajar dilakukan sebenarnya. Kata Ustaz, kita sepatutnya pakai seluar sambil duduk. Macam ganjil bunyinya. Namun, amalan memakai seluar sambil berdiri ini adalah salah satu faktor yang menyumbang kepada kemiskinan dalam hidup seseorang.

Selain itu, kata Uztaz ada beberapa lagi amalan yang sudah biasa kita lakukan tanpa kita ketahui dan sedari juga penyebab mengapa rezeki kita tidak murah. Antaranya ialah makan dalam keadaan berjunub, pakai serban ketika duduk, dan menjahit pakaian pada badan.

Ada lagi kata Ustaz. Kita jangan cepat meninggalkan tempat sembahya…

Klang

Saya selalu percaya pengajaran dan pembelajaran tidak hanya terhad dalam lingkungan bilik kuliah semata-mata. Sesekali para pelajar perlu diberi ruang dan peluang untuk mengembangkan sayapnya dan meluaskan pandangannya. Sekaligus menterjemahkan apa yang diperoleh dalam kelas dalam bentuk amalan dan tindakan di lapangan.

Saya berkesempatan turun padang bersama lebih 100 orang pelajar menawarkan khidmat tenaga secara sukarela di Majlis Perbandaran Klang (MPK). Aktiviti yang dilakukan memang menyeronokkan. Kami sama-sama menanam bunga di Pengkalan Batu selain daripada mengecat gerai-gerai yang disewakan oleh MPK.

Saya lihat ada juga yang kekok memegang cangkul. Malah tidak tahu buat batas juga. Ini tidaklah menghairankan sangat kerana remaja kini bukan macam zaman remaja kita. Mereka mungkin tidak pernah ada peluang untuk "menanam" di laman rumah. Barangkali tiada laman atau semuanya dilakukan oleh tukang kebun. Mereka tidak boleh disalahkan kerana mereka lahir ketika aktiviti …