Skip to main content

Berbahasa

"Dengan kata-kata, orang yang pandai berbahasa boleh memanggil burung yang sedang terbang di awan, turun hinggap mencatuk makanan di tapak tangannya"

Pepatah Cina ini mahu menjelaskan bahawa kemahiran berbahasa sangat penting dimiliki oleh jurujual untuk memikat pelanggan. Selalunya, apabila kita mahir menggunakan kata-kata bagi mengurut jiwa pembeli, mereka akan datang kepada kita bukan sangat kerana barang yang kita jual tetapi mungkin sangat terpesona dengan kata-kata kita yang membuai dan membelai jiwa mereka. Barang yang dimahukan boleh sahaja dibeli daripada jurujual yang lain tetapi kata-kata yang kita ucapkan tidak mungkin dapat mereka dengar dari bibir orang lain. Bukan juga kerana paras cantik penjual yang memikat.

Ketika singgah di stesyen minyak petang ini, sambil menunggu minyak di isi saya didatangi seorang penjual krim pencuci kereta untuk menjual krimnya kepada saya. Dia berkata begini kepada saya, "Encik, kereta encik ini, kotor. Nampak macam kereta lama. Macam sudah berbulan-bulan tidak dibasuh. Warnanya pun macam dah dimakan hari. Kalau encik malas hendak cuci kererta encik tiap-tiap minggu......"

Pastinya saya tidak selesa dengan kata-kata yang dihamburkan begitu. Dia tidak sepatutnya menyentuh soal kereta saya yang kotor kerana kebetulan saya tidak sempat mencucinya pada hari itu. Saya bukanlah malas untuk mencuci pun. Dan, dia tidak perlu mempersoalkannya pun hanya kerana hendak menjual barangnya itu. Dia ternyata gagal berbahasa dengan bakal pembeli barangnya.

Isteri sempat menyampuk. Dia menceritakan pengalamannya didekati seorang jurujual di kaunter produk mekap di sebuah pasaraya dan cuba memujuknya membeli produk itu dengan berkata, "Kakak, belilah gincu ini. Kalau kakak pakai gincu ini, kakak akan nampak cantik." Kata isteri saya, dia langsung tidak jadi membeli apa pun kerana hati sakit bukan kepalang dihina oleh jurujual yang dianggapnya biadab dan berani mengatakan dirinya tidak cantik!. Marah juga dia dikatakan tidak cantik.

Orang berbudi kita berbahasa, orang memberi kita merasa.

Pena Tumpul -Suka dengar bahasa penjual ubat

Comments

Popular posts from this blog

Mirip

Biasa sangat kita dengar orang kata kalau anak perempuan mirip rupa ayah, sejuk. Apa yang sejuk itulah yang sampai kini saya kurang pasti jawapannya. Barangkali rumahtangga yang sejuk. Rumahtangga ayah dan ibu akan sentiasa aman bahagia tanpa sengketa mungkin. Dan, kalau anak lelaki mirip wajah ibunya, dikatakan juga rumahtangga yang dibina akan turut sejuk. Sebaliknya kalau anak perempuan mewarisi wajah ibu dan anak lelaki mirip paras bapanya berkemungkinan rumah tangga akan panas. Akan selalu berlaku sengketa. Sejauh mana benarkah kenyataan yang tiada data-data empirikal ini? Cakap-cakap kosong ini cuma disebarkan dari mulut orang-orang tua dahulu dan ia terus tersebar dari satu generasi ke satu generasi dan tidak sangat perlu untuk dipercayai pun. Saya melihat kesejahteraan sesebuah bahtera rumah tangga banyak bergantung kepada bagaimana ia dikemudi oleh nakhodanya berpandukan kompas iman dan diterima dengan senang hati oleh ahli-ahli bahteranya. Itu sahaja. Yang lain-lain itu kala…

Seluar

Seorang Ustaz berkongsi ilmu yang tidak pernah saya tahu sebelum ini. Pada mulanya agak sukar
untuk menerima kebenarannya. Macam tidak nampak logiknya. Pun begitu, mengambil kira kapasitinya sebagai seorang Usataz yang berkredibel, saya memilih untuk mempercayainya malah berhasrat untuk meninggalkan yang tidak sepatutnya dibuat.

Saya percaya selama ini ramai antara kita yang sudah sangat biasa memakai seluar sambil berdiri. Tidak wajar dilakukan sebenarnya. Kata Ustaz, kita sepatutnya pakai seluar sambil duduk. Macam ganjil bunyinya. Namun, amalan memakai seluar sambil berdiri ini adalah salah satu faktor yang menyumbang kepada kemiskinan dalam hidup seseorang.

Selain itu, kata Uztaz ada beberapa lagi amalan yang sudah biasa kita lakukan tanpa kita ketahui dan sedari juga penyebab mengapa rezeki kita tidak murah. Antaranya ialah makan dalam keadaan berjunub, pakai serban ketika duduk, dan menjahit pakaian pada badan.

Ada lagi kata Ustaz. Kita jangan cepat meninggalkan tempat sembahya…

Klang

Saya selalu percaya pengajaran dan pembelajaran tidak hanya terhad dalam lingkungan bilik kuliah semata-mata. Sesekali para pelajar perlu diberi ruang dan peluang untuk mengembangkan sayapnya dan meluaskan pandangannya. Sekaligus menterjemahkan apa yang diperoleh dalam kelas dalam bentuk amalan dan tindakan di lapangan.

Saya berkesempatan turun padang bersama lebih 100 orang pelajar menawarkan khidmat tenaga secara sukarela di Majlis Perbandaran Klang (MPK). Aktiviti yang dilakukan memang menyeronokkan. Kami sama-sama menanam bunga di Pengkalan Batu selain daripada mengecat gerai-gerai yang disewakan oleh MPK.

Saya lihat ada juga yang kekok memegang cangkul. Malah tidak tahu buat batas juga. Ini tidaklah menghairankan sangat kerana remaja kini bukan macam zaman remaja kita. Mereka mungkin tidak pernah ada peluang untuk "menanam" di laman rumah. Barangkali tiada laman atau semuanya dilakukan oleh tukang kebun. Mereka tidak boleh disalahkan kerana mereka lahir ketika aktiviti …