Skip to main content

Kelainan


Malam tadi saya singgah di pasar malam. Saya hairan begitu ramainya yang mengerutung sebuah gerai ini. Ia cuma sebuah gerai burger rupanya. Ada 3-4 buah gerai burger namun mengapa gerai ini yang menjadi tumpuan.

Setelah didekati, gerai burger ini ada sebab yang cukup kuat untuk dihurungi. Gerai burger ini ada kelainan dan identiti tersendiri. Peniaga burger; sambil membuat burger; melambung daging burger ke udara dan menyambut semula ke kuali. Selang beberapa saat, dia lakukan lagi, melambung daging burgernya dan menyambut semula. Saya terpegun melihatnya bersama ramai yang lain yang nampaknya cukup terpesona.

Pada gerainya ditulis: "Burger Lambung". Ramainya yang berbaris seolah-olah tiada gerai burger lain yang boleh dikunjungi. Saya melihat peniaga ini cukup bijak dan berjaya mencipta satu kelainan sehingga memaksa ramainya orang yang berbaris panjang termasuk saya.

Setelah 20 minit berlalu, barulah dapat merasa burger lambung ini. Rasanya? Tidak ada beza pun dengan burger-burger lain, namun kelainannya ialah ia dilambung!

Kelainan selalunya pantas menarik perhatian orang berbanding yang biasa-biasa dan sudah amat kerap dilihat didengar dan dirasa. Begitu juga tertariknya saya pada bunga manggar yang ada kelainannya di majlis perkahwinan sebuah kampung pedalaman yang saya hadiri baru-baru ini. Ketika bunga manggar biasa dibuat daripada kertas warna-warni yang dibeli, bunga manggar ini memang lain kerana ia dibuat daripada cebisan-cebisan kertas majalah! Cantik dan kreatif.

Manusia memang sentiasa inginkan kelainan dan cepat jemu dengan benda yang sama setiap masa.

Pena Tumpul - Lain hulu lain parang

Comments

Popular posts from this blog

Mirip

Biasa sangat kita dengar orang kata kalau anak perempuan mirip rupa ayah, sejuk. Apa yang sejuk itulah yang sampai kini saya kurang pasti jawapannya. Barangkali rumahtangga yang sejuk. Rumahtangga ayah dan ibu akan sentiasa aman bahagia tanpa sengketa mungkin. Dan, kalau anak lelaki mirip wajah ibunya, dikatakan juga rumahtangga yang dibina akan turut sejuk. Sebaliknya kalau anak perempuan mewarisi wajah ibu dan anak lelaki mirip paras bapanya berkemungkinan rumah tangga akan panas. Akan selalu berlaku sengketa. Sejauh mana benarkah kenyataan yang tiada data-data empirikal ini? Cakap-cakap kosong ini cuma disebarkan dari mulut orang-orang tua dahulu dan ia terus tersebar dari satu generasi ke satu generasi dan tidak sangat perlu untuk dipercayai pun. Saya melihat kesejahteraan sesebuah bahtera rumah tangga banyak bergantung kepada bagaimana ia dikemudi oleh nakhodanya berpandukan kompas iman dan diterima dengan senang hati oleh ahli-ahli bahteranya. Itu sahaja. Yang lain-lain itu kala…

Seluar

Seorang Ustaz berkongsi ilmu yang tidak pernah saya tahu sebelum ini. Pada mulanya agak sukar
untuk menerima kebenarannya. Macam tidak nampak logiknya. Pun begitu, mengambil kira kapasitinya sebagai seorang Usataz yang berkredibel, saya memilih untuk mempercayainya malah berhasrat untuk meninggalkan yang tidak sepatutnya dibuat.

Saya percaya selama ini ramai antara kita yang sudah sangat biasa memakai seluar sambil berdiri. Tidak wajar dilakukan sebenarnya. Kata Ustaz, kita sepatutnya pakai seluar sambil duduk. Macam ganjil bunyinya. Namun, amalan memakai seluar sambil berdiri ini adalah salah satu faktor yang menyumbang kepada kemiskinan dalam hidup seseorang.

Selain itu, kata Uztaz ada beberapa lagi amalan yang sudah biasa kita lakukan tanpa kita ketahui dan sedari juga penyebab mengapa rezeki kita tidak murah. Antaranya ialah makan dalam keadaan berjunub, pakai serban ketika duduk, dan menjahit pakaian pada badan.

Ada lagi kata Ustaz. Kita jangan cepat meninggalkan tempat sembahya…

Klang

Saya selalu percaya pengajaran dan pembelajaran tidak hanya terhad dalam lingkungan bilik kuliah semata-mata. Sesekali para pelajar perlu diberi ruang dan peluang untuk mengembangkan sayapnya dan meluaskan pandangannya. Sekaligus menterjemahkan apa yang diperoleh dalam kelas dalam bentuk amalan dan tindakan di lapangan.

Saya berkesempatan turun padang bersama lebih 100 orang pelajar menawarkan khidmat tenaga secara sukarela di Majlis Perbandaran Klang (MPK). Aktiviti yang dilakukan memang menyeronokkan. Kami sama-sama menanam bunga di Pengkalan Batu selain daripada mengecat gerai-gerai yang disewakan oleh MPK.

Saya lihat ada juga yang kekok memegang cangkul. Malah tidak tahu buat batas juga. Ini tidaklah menghairankan sangat kerana remaja kini bukan macam zaman remaja kita. Mereka mungkin tidak pernah ada peluang untuk "menanam" di laman rumah. Barangkali tiada laman atau semuanya dilakukan oleh tukang kebun. Mereka tidak boleh disalahkan kerana mereka lahir ketika aktiviti …