Sunday, March 09, 2014

Batu Anam


Batu Anam cuma sebuah pekan kecil di negeri ini lalu tidak menghairankan tidak ramai orang yang tahu akan kewujudan pekan koboi ini. Saya sendiri dilahirkan malah membesar dan menyaksikan depan mata perkembangan pekan yang tidak banyak berubah ini. Kalau ada pun perubahan yang paling ketara, hanyalah jejambat yang dibina sejak dua tahun yang lalu. bagi melicinkan aliran trafik di pekan ini yang sebelum ini tersekat oleh lintasan keretapi. Selain itu sebuah masjid baru yang tersergam indah di tepi jalan utama.

Beberapa buah gerai di kiri jalan pekan ini terpaksa dirobohkan bagi memberi laluan kepada pembinaannya. Saya masih ingat beberapa buah gerai buah-buahan milik Ah Kow, membeli ikan di pasar Ah Peng, mendapatkan akhbar harian di gerai Hj Junid selain bergunting rambut di Kedai Gunting Muhibah. Sesekali menyinggah di kedai-kedai tersebut sempat saya bertanya kemana menghilangnya wajah-wajah yang amat saya kenal dulu. Khabarnya ramai yang telah pergi. Ah Fat yang selalu membaiki basikal saya juga telah pergi. Kedai gunting Muhibah cuma tinggal nama dan terpahat segar dalam ingatan. Encik Govinda yang faham benar kehendak stail rambut saya khabarnya telah tiga tahun tiada.

Yang pasti Batu Anam yang banyak menyimpan kenangan manis dan pahit, serta suka duka masih kekal macam dulu sebuah pekan kecil yang sunyi sebaik sahaja malam melabuhkan tirainya. Pekan ini mungkin tidak menarik kepada ramai namun ia hening dan damai. Semoga yang bakal mewaris keheningan pekan kecil ini tidak meninggalkannya untuk mengejar gemerlapan kota.

Pena Tumpul - Teringat kawan-kawan lama di sini yang sudah lama sangat tidak bersua

No comments:

Tabir

A dakalanya kita merasakan apa yang kita buat seolah-olah tidak dihargai oleh orang lain. Kerja yang kita lakukan tidak dipandang orang ap...