Skip to main content

Batu Anam


Batu Anam cuma sebuah pekan kecil di negeri ini lalu tidak menghairankan tidak ramai orang yang tahu akan kewujudan pekan koboi ini. Saya sendiri dilahirkan malah membesar dan menyaksikan depan mata perkembangan pekan yang tidak banyak berubah ini. Kalau ada pun perubahan yang paling ketara, hanyalah jejambat yang dibina sejak dua tahun yang lalu. bagi melicinkan aliran trafik di pekan ini yang sebelum ini tersekat oleh lintasan keretapi. Selain itu sebuah masjid baru yang tersergam indah di tepi jalan utama.

Beberapa buah gerai di kiri jalan pekan ini terpaksa dirobohkan bagi memberi laluan kepada pembinaannya. Saya masih ingat beberapa buah gerai buah-buahan milik Ah Kow, membeli ikan di pasar Ah Peng, mendapatkan akhbar harian di gerai Hj Junid selain bergunting rambut di Kedai Gunting Muhibah. Sesekali menyinggah di kedai-kedai tersebut sempat saya bertanya kemana menghilangnya wajah-wajah yang amat saya kenal dulu. Khabarnya ramai yang telah pergi. Ah Fat yang selalu membaiki basikal saya juga telah pergi. Kedai gunting Muhibah cuma tinggal nama dan terpahat segar dalam ingatan. Encik Govinda yang faham benar kehendak stail rambut saya khabarnya telah tiga tahun tiada.

Yang pasti Batu Anam yang banyak menyimpan kenangan manis dan pahit, serta suka duka masih kekal macam dulu sebuah pekan kecil yang sunyi sebaik sahaja malam melabuhkan tirainya. Pekan ini mungkin tidak menarik kepada ramai namun ia hening dan damai. Semoga yang bakal mewaris keheningan pekan kecil ini tidak meninggalkannya untuk mengejar gemerlapan kota.

Pena Tumpul - Teringat kawan-kawan lama di sini yang sudah lama sangat tidak bersua

Comments

Popular posts from this blog

Mirip

Biasa sangat kita dengar orang kata kalau anak perempuan mirip rupa ayah, sejuk. Apa yang sejuk itulah yang sampai kini saya kurang pasti jawapannya. Barangkali rumahtangga yang sejuk. Rumahtangga ayah dan ibu akan sentiasa aman bahagia tanpa sengketa mungkin. Dan, kalau anak lelaki mirip wajah ibunya, dikatakan juga rumahtangga yang dibina akan turut sejuk. Sebaliknya kalau anak perempuan mewarisi wajah ibu dan anak lelaki mirip paras bapanya berkemungkinan rumah tangga akan panas. Akan selalu berlaku sengketa. Sejauh mana benarkah kenyataan yang tiada data-data empirikal ini? Cakap-cakap kosong ini cuma disebarkan dari mulut orang-orang tua dahulu dan ia terus tersebar dari satu generasi ke satu generasi dan tidak sangat perlu untuk dipercayai pun. Saya melihat kesejahteraan sesebuah bahtera rumah tangga banyak bergantung kepada bagaimana ia dikemudi oleh nakhodanya berpandukan kompas iman dan diterima dengan senang hati oleh ahli-ahli bahteranya. Itu sahaja. Yang lain-lain itu kala…

Seluar

Seorang Ustaz berkongsi ilmu yang tidak pernah saya tahu sebelum ini. Pada mulanya agak sukar
untuk menerima kebenarannya. Macam tidak nampak logiknya. Pun begitu, mengambil kira kapasitinya sebagai seorang Usataz yang berkredibel, saya memilih untuk mempercayainya malah berhasrat untuk meninggalkan yang tidak sepatutnya dibuat.

Saya percaya selama ini ramai antara kita yang sudah sangat biasa memakai seluar sambil berdiri. Tidak wajar dilakukan sebenarnya. Kata Ustaz, kita sepatutnya pakai seluar sambil duduk. Macam ganjil bunyinya. Namun, amalan memakai seluar sambil berdiri ini adalah salah satu faktor yang menyumbang kepada kemiskinan dalam hidup seseorang.

Selain itu, kata Uztaz ada beberapa lagi amalan yang sudah biasa kita lakukan tanpa kita ketahui dan sedari juga penyebab mengapa rezeki kita tidak murah. Antaranya ialah makan dalam keadaan berjunub, pakai serban ketika duduk, dan menjahit pakaian pada badan.

Ada lagi kata Ustaz. Kita jangan cepat meninggalkan tempat sembahya…

Klang

Saya selalu percaya pengajaran dan pembelajaran tidak hanya terhad dalam lingkungan bilik kuliah semata-mata. Sesekali para pelajar perlu diberi ruang dan peluang untuk mengembangkan sayapnya dan meluaskan pandangannya. Sekaligus menterjemahkan apa yang diperoleh dalam kelas dalam bentuk amalan dan tindakan di lapangan.

Saya berkesempatan turun padang bersama lebih 100 orang pelajar menawarkan khidmat tenaga secara sukarela di Majlis Perbandaran Klang (MPK). Aktiviti yang dilakukan memang menyeronokkan. Kami sama-sama menanam bunga di Pengkalan Batu selain daripada mengecat gerai-gerai yang disewakan oleh MPK.

Saya lihat ada juga yang kekok memegang cangkul. Malah tidak tahu buat batas juga. Ini tidaklah menghairankan sangat kerana remaja kini bukan macam zaman remaja kita. Mereka mungkin tidak pernah ada peluang untuk "menanam" di laman rumah. Barangkali tiada laman atau semuanya dilakukan oleh tukang kebun. Mereka tidak boleh disalahkan kerana mereka lahir ketika aktiviti …