Skip to main content

Prioriti


Kata pantun warisan temurun, hutang emas boleh dibayar, hutang budi dibawa mati. Saya menambahnya lagi, dan hutang wang buat tak reti. Saya pernah meminjamkan sejumlah wang sedikit sebanyak kepada seorang taulan yang mengadu dalam kepayahan. Saya percaya dia memang memerlukannya seperti mana juga saya percaya dia juga akan membayarnya semula satu hari nanti. Selepas itu, dia tidak pernah muncul lagi dan hilang terus dari penglihatan.

Semalam saya terlihat kelibatnya setelah bertahun-tahun menyembunyikan diri.Dan saya percaya itu ketentuan Tuhan.Saya cam benar dan tidak silap orang. Nampak hebat dari dulu. Kelihatannya macam sudah punya lebihan duit di dalam kantung sekurang-kurangnya dari pakaiannya. Begitu juga roda-roda empatnya yang ternyata bukan calang-calang untuk si kucing kurap memilikinya. Haziq menjadikan cerita ini lebih menarik. Khabarnya anaknya rakan sekolah Haziq dan gaya belanjanya, alahai hebatnya. Telefon bimbit dimiliki bukan kepalang mahalnya. Sayangnya ada hutang yang masih tidak terbayar!

Tiba-tiba isu jumlah wang yang dipinjam dulu sudah tidak menjadi penting lagi kepada saya. Saya tidak kisah pun kalau dia betul-betul tidak mampu untuk melunaskan hutang itu. Saya cuma amat kesal kerana dia memungkiri janjinya dulu. Saya juga kecewa kerana dia tidak rasa bersalah pun berada dalam keadaan begitu. Saya lebih-lebih lagi kecewa kerana soal membayar hutang orang tidak menjadi lebih penting daripada melunaskan kehendak dan keinginan sendiri.

Kita sering gagal memberi prioriti antara tuntutan gaya dan rasa sendiri serta kewajipan membayar hutang orang.

Rasulullah Sallallahu Alaihi Wasallam ada menjelaskan dalam sebuah hadis maksudnya :
"Dari Abi Hurairah Radhiallahuanhu, Baginda bersabda : Barang siapa mengambil harta orang lain (berhutang) dan berniat akan membayarnya, maka Allah akan luluskan niatnya itu. Tetapi sesiapa mengambilnya dengan niat akan membinasakannya (dengan tidak membayar) maka Allah akan membinasakan dia."

Pena Tumpul - Bagai melepaskan kambing tersangkut tanduk

Comments

Popular posts from this blog

Mirip

Biasa sangat kita dengar orang kata kalau anak perempuan mirip rupa ayah, sejuk. Apa yang sejuk itulah yang sampai kini saya kurang pasti jawapannya. Barangkali rumahtangga yang sejuk. Rumahtangga ayah dan ibu akan sentiasa aman bahagia tanpa sengketa mungkin. Dan, kalau anak lelaki mirip wajah ibunya, dikatakan juga rumahtangga yang dibina akan turut sejuk. Sebaliknya kalau anak perempuan mewarisi wajah ibu dan anak lelaki mirip paras bapanya berkemungkinan rumah tangga akan panas. Akan selalu berlaku sengketa. Sejauh mana benarkah kenyataan yang tiada data-data empirikal ini? Cakap-cakap kosong ini cuma disebarkan dari mulut orang-orang tua dahulu dan ia terus tersebar dari satu generasi ke satu generasi dan tidak sangat perlu untuk dipercayai pun. Saya melihat kesejahteraan sesebuah bahtera rumah tangga banyak bergantung kepada bagaimana ia dikemudi oleh nakhodanya berpandukan kompas iman dan diterima dengan senang hati oleh ahli-ahli bahteranya. Itu sahaja. Yang lain-lain itu kala…

Seluar

Seorang Ustaz berkongsi ilmu yang tidak pernah saya tahu sebelum ini. Pada mulanya agak sukar
untuk menerima kebenarannya. Macam tidak nampak logiknya. Pun begitu, mengambil kira kapasitinya sebagai seorang Usataz yang berkredibel, saya memilih untuk mempercayainya malah berhasrat untuk meninggalkan yang tidak sepatutnya dibuat.

Saya percaya selama ini ramai antara kita yang sudah sangat biasa memakai seluar sambil berdiri. Tidak wajar dilakukan sebenarnya. Kata Ustaz, kita sepatutnya pakai seluar sambil duduk. Macam ganjil bunyinya. Namun, amalan memakai seluar sambil berdiri ini adalah salah satu faktor yang menyumbang kepada kemiskinan dalam hidup seseorang.

Selain itu, kata Uztaz ada beberapa lagi amalan yang sudah biasa kita lakukan tanpa kita ketahui dan sedari juga penyebab mengapa rezeki kita tidak murah. Antaranya ialah makan dalam keadaan berjunub, pakai serban ketika duduk, dan menjahit pakaian pada badan.

Ada lagi kata Ustaz. Kita jangan cepat meninggalkan tempat sembahya…

Klang

Saya selalu percaya pengajaran dan pembelajaran tidak hanya terhad dalam lingkungan bilik kuliah semata-mata. Sesekali para pelajar perlu diberi ruang dan peluang untuk mengembangkan sayapnya dan meluaskan pandangannya. Sekaligus menterjemahkan apa yang diperoleh dalam kelas dalam bentuk amalan dan tindakan di lapangan.

Saya berkesempatan turun padang bersama lebih 100 orang pelajar menawarkan khidmat tenaga secara sukarela di Majlis Perbandaran Klang (MPK). Aktiviti yang dilakukan memang menyeronokkan. Kami sama-sama menanam bunga di Pengkalan Batu selain daripada mengecat gerai-gerai yang disewakan oleh MPK.

Saya lihat ada juga yang kekok memegang cangkul. Malah tidak tahu buat batas juga. Ini tidaklah menghairankan sangat kerana remaja kini bukan macam zaman remaja kita. Mereka mungkin tidak pernah ada peluang untuk "menanam" di laman rumah. Barangkali tiada laman atau semuanya dilakukan oleh tukang kebun. Mereka tidak boleh disalahkan kerana mereka lahir ketika aktiviti …